сряда, април 24, 2024

Болниците повече няма да договарят цените на онколекарствата

Date:

Сподели новината.
 
 

Болниците повече няма да провеждат самостояелно търгове за договаряне на цени за онколекарства. Това вече ще се прави централизирано от Министерство на здравеопазването. Решението е взето на последното заседание на Надзорниясъвет на Националната здравнооосигуителна каса (НЗОК). Освен това Касата повече няма да предоставя средствата на болниците, които да се разплащат с дистрибуторите, а ще ги превежда директно на разпространителите.

Очаква се промяната да влезе в сила от началото на следващата година.

Причината за изолирането на болниците от процедурата за набавяне на онколекарствата е да бъде предотвратено потенциално забавяне поради липса на средства и да не се стига до недостиг на медикаменти. Болниците вече единствено ще планират употребата на лекарствата, като те ще могат да го правят чрез ръчни, полуавтоматизирани и автоматизирани смесители за разтворите на лекарствата, обясни подуправителят на Здравната каса Димитър Петров, цитиран от БТА. Той посочи, че болниците се съпротивляват срещу въвеждането на автоматизирани системи, но обясни, че чрез тях ще бъдат спестени между един и два милиона лева.

Освен това беше одобрено предложението лекарите да изписват най-евтиното подходящо лекарство. Медиците вече ще предписват по-евтин препарат, ако ефектът му е идентичен с тези на по-скъпите решения. Целта е така фирмите да бъдат подтикнати да отправят по-добри ценови предложения за лекарствата. Петров поясни, че това изискване на НЗОК не се отнася за лекарите, които практикуват в заведения за извънболнична помощ, а до изписването на скъпоструващи терапии, което се прави от комисии.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...