петък, март 29, 2024

Шоколадът подобрява сърдечния ритъм

Date:

Сподели новината.

Научните данни, свързващи приема на шоколад с доброто сърдечно здраве се допълват от ново изследване, разкриващо как ежеседмичният прием на вкусният афродизиак понижава риска от развитие на атриална фибрилация (предсърдно мъждене). Това опасно състояние се характеризира с настъпването на ускорен и неравномерен сърдечен ритъм.

Според данните от изследването, случаите на атриална фибрилация са 20% по-редки при хора, консумиращи от 2 до 6 порции шоколад седмично в сравнение с хората, консумиращи шоколад по-рядко от веднъж на месец. Самото изследване е проведено в Харвард, а резултатите му са публикувани на страниците на британския медицински журнал BMJ Heart (02.05.2017).

Атриалната фибрилация увеличава риска от развитието на сърдечна недостатъчност, инсулт и умствени нарушения. Към 2017 г. броят на заболелите в световен мащаб е около 33 милиона, а 25% от сегашните хора на средна възраст се очаква да развият състоянието в близките десетилетия, сочат статистики и прогнози на специалистите епидемиолози.

За да определят ефекта от шоколадовия прием върху риска от атриална фибрилация, учени под ръководството на епидемиолога проф. Елизабет Мостофски от Харвард анализирали данните за сърдечното здраве, хранителните навици и ежедневието на 55 000 души.

 

Полезността на шоколада за сърдечносъдовата система се дължи предимно на съдържанието му на полифеноли – растителни съеденинения, които благоприятстват кръвоносната система и стимулират по-доброто кръвообръщение. Други съединения от какаото пък действат като модулатори на имунната система в кръвоносните тъкани и спомагат за потискането на възпалителни процеси в тях.

Данните от изследването обаче, не бива да се ползват като оправдание за свръхприема на шоколад. В него се съдържат и множество захари, така че завишеният му прием е особено вреден за здравето.

Съветва се скромния прием на черен, натурален шоколад, 2-3 пъти в седмицата. Резултатите на харвардските учени сочат, че хората приемащи натурален шоколад в тези дози изпъкват в изследването с видимо по-ниски стойности на кръвно налягане и по-малко предпоставки за развитието на диабет.

 

 

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...