четвъртък, март 28, 2024

Bitcoin достигна $13 000 на борсата в Зимбабве

Date:

Сподели новината.

Политическите сътресения и извършеният преврат повишиха цената на Bitcoin до 13 000 долара на борсата за дигитални валути в Зимбабве. Нивото е почти два пъти по-високо от това на крипто-валутата на световните пазари.

Търсенето се повиши на Golix, единствената местна борса, след като военните поставиха 93-годишния лидер Робърт Мугабе под домашен арест.

Bitcoin отдавна е на по-високи цени в Зимбабве, след като заради години на хиперинфлация местната валута се обезцени, съобщава CNN Money.

Появата на танкове по улиците на столицата Хараре увеличи разликата в цените. Bitcoin се търгуваше на международни борси за около 7 500 долара в четвъртък. Цифровата валута е широко използвана в Зимбабве, където продавачи и купувачи търгуват директно.

По-високите цени на Bitcoin в Зимбабве изглежда са резултат от нефункциониращата икономика на страната и несъответствието в търсенето и предлагането. От 2009 г. бизнесът в страната се осъществява в редица чуждестранни валути, но обменните курсове на процъфтяващия черен пазар са силно изкривени. Доларите са в недостиг и са налице строги капиталови мерки.

Миналата година страната започна да печата облигации в щатски долари – в опит да облекчи хроничния недостиг на пари. Но много от гражданите на Зимбабве се притесняват, че това е вратичка за повторното въвеждане на местна валута, която ще бъде обречена на масивна девалвация.

Съществува и проблемът, че местното търсене на Bitcoin далеч надхвърля предлагането. Само 16 Bitcoin са били търгувани на борсата Golix през последните 24 часа, а през предходния месец – едва 160.

Bitcoin се създава чрез “добив” – процес, при който компютрите се състезават да решават сложни математически проблеми, а победителите са възнаградени с цифровата валута. Добивът изисква огромно количество електроенергия и Golix твърди, че цените на енергията в региона са просто твърде високи, за да направят процеса ефективен по отношение на разходите.

“Bitcoin в обращение в Африка идва от хора, които са го купили на борси другаде”, се казва в интернет страницата на борсата. Golix не позволява на продавачите на Bitcoin да вземат парите си в брой.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...