събота, април 20, 2024

Новите предизвикателства пред петролната индустрия

Date:

Сподели новината.

Адаптацията на петролната индустрия към променящата се глобална картина беше основната тема за участниците на Международна изложба и конференция за нефтопродукти в Абу Даби (ADIPEC 2017 г).
Въпреки преобладаващото позитивно настроение по време на събитието (на растежа на световната икономика, успехът на ОПЕК+ и последващото увеличение на цените на петрола), дискусията се въртя около предизвикателствата пред индустрията, а те са – да се отговори на нарастващите енергийни нужди на развиващите се страни, технологичните промени и развитието на възобновяемите енергийни източници.
Основното постижение за последните няколко години е, че ОПЕК е картелното споразумение с други произвеждащи страни да се намали производството на петрол. Главният секретар на ОПЕК Мохамед Сануси Баркиндо го определи като „безпрецедентно” и „историческо”. „То беше отговор на най-лошия спад на цените на петрола в историята на индустрията. На фона на спада на цените с 80%, трябваше да се вземат спешни мерки”, каза той.
Според него успехът на по-нататъшното развитие на индустрията, ще зависи от продължаването и задълбочаването на това сътрудничество. Основната задача на  Баркиндо вижда гладко и умерено нарастване на цените на петрола.
Според британския политик и икономист Джим О’Нийл (автор на термина БРИК), увеличението на цените на петрола ще подкрепи най-силния световен растеж през последното десетилетие – осем от десетте най-големи икономики (с изключение на Индия и Обединеното кралство) се разрастват ускорено. О’Нийл смята, че основният двигател на това е бумът на потребителите в Китай, който ще се увеличава и през следващите години.
Според прогнозата на Държавната министъра на ОАЕ и ръководителят на държавната петролна компания ADNOC Султан Ахмед ал-Джабер, до 2040 г. световното търсене на енергия ще нарасне с 25%. Развитието на сектор енергетиката ще се определя от три фундаментални промени: промяна в световното търсене на енергия от запад на изток и от север на юг (през 2040 г., страните извън ОИСР, ще представляват 70% от търсенето), нарастващата роля на възобновяемите източници на енергия и въвеждане на технологични иновации. Тези промени насърчават нефтените и газовите компании да постигнат по-голяма гъвкавост и изобретателност, каза той.
Резултатите от кризата и новите бизнес модели в Абу Даби бяха обсъдени в дискусии с ръководителите на големи петролни компании. „Сега трябва внимателно да следим за това как ние нарастваме, тъй като трябва да се реши въпросът за въглеродните емисии, като в същото време се опитваме да отговорим на нарастващите световни енергийни нужди” – каза ръководителят на BP Боб Дадли. Според него растежът на сектора на енергията от възобновяеми източници ще окаже натиск върху цените на петрола, така че е необходима трансформация – преди всичко трябва да се наблегне на подобряването на ефективността чрез нови технологии, диверсификация на инвестициите и задълбочаване на сътрудничеството между производителите. Според него природният газ ще играе все по-голяма роля в енергийния баланс. В това свое мнение той беше подкрепена от заместник-председател на „Газпром” Александър Медведев – той очаква, че в бъдеще делът на природния газ може да надвишава 50%.
Ръководителят на Total Патрик Пуяне отбеляза, че на фона на нарастващия натиск върху нефтения и газовия сектор от европейските регулатори, загрижени за изменението на климата, позицията на развиващите се страни е по-прагматична. „Те са гладни за енергия”, каза Пуяне. Той отбеляза и необходимостта от увеличаване на контрола върху цялата производствена верига: „Ние непрекъснато трябва да наблюдаваме възвръщаемостта на активите в нашето портфолио, защото не можем да контролираме цената на петрола – наскоро получихме потвърждение за това”.
Според Вагит Алекперов, ръководител на „Лукойл”, задачата на нефтените и газовите компании ще бъде тяхната трансформация в енергетиката, а именно предоставянето на пълен набор от услуги. Бъдещето на петролната индустрия ще зависи от правилния избор и внедряване на технологични решения, смята той, а държавната регулация трябва да гарантира тази възможност. 

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...