петък, март 29, 2024

Туризмът в Каталуния е намалял с 15% след насилието на референдума

Date:

Сподели новината.

Туристическият поток към Каталуния е намалял с 15% в рамките на две седмици, откакто в региона беше проведен референдум за независимост, белязан от полицейско население. Това коментират експерти от туристическата сфера, цитирани от The Guardian.

Терористичните атаки през август в Барселона и в крайморския курорт Камбрилс, при които загинаха 16 души, понижиха броя на туристите в Каталуния, но снимките на полицейско насилие и големите митинги относно вота за независимост на 1 октомври оказаха най-голямо влияние на чуждестранните посетители.

Хосе Луис Зореда, вицепрезидент на туристическата асоциация Exceltur заяви, че туристическата активност в Каталуния е спаднала с 15% през седмиците след референдума в сравнение със същия период през 2016 г. Миналата година автономната испанска област е била посетена от 18 млн. туристи, като туризмът съставлява около 12% от брутния вътрешен продукт (БВП) на региона. Над 400 хил. души в Каталуния са заети в туристическата индустрия.

Няма знаци напрежението между правителствата в Мадрид и Барселона да се облекчава. Референдумът за независимост доведе до най-голямата политическа криза в Испания за последните 40 години и накара хиляди хора да се включат в демонстрации в подкрепа или срещу независимостта.

В четвъртък испанското правителство заяви, че ще изпълни заплахата си да суспендира автономията на Каталуния и да поеме директен контрол над областта, след като каталунският премиер Карлес Пучдемон отказа да се откаже от желанието си за независимост. Централното испанско правителство планира в събота да проведе извънредно заседание по въпроса.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...