петък, март 29, 2024

Възраждането на Motorola

Date:

Сподели новината.

Възраждането на един бранд винаги е трудно. Владислав Иванов много добре знае това. Като мениджър “Мобилен бизнес” на Lenovo за Югоизточна Европа задачата му е, меко казано, сложна – да върне позициите на американския бранд Motorola на пренаситения смартфон пазар. И то след като това име официално отсъстваше от щандовете в региона над пет години – изключително дълго време във всеки бизнес, но още повече за свръхдинамичния пазар на телефони.

Всъщност Motorola се завърна на българския пазар още през миналата година, две години след като брандът бе закупен от китайския гигант Lenovo. Между 2011 и 2016 г. обаче той просто отсъстваше. Причината за това не беше в България, а в случващото се със самата Motorola на глобално ниво. Компанията, известна като един от големите пионери на мобилната индустрия и произвела някои от най-масовите модели телефони в първите години на новото хилядолетие, затихна с бурния растеж на продажбите на смартфони по света.

През 2012 г. производителят беше купен от Google, която, изглежда, искаше да възроди бранда. Но поради много причини това не се случи и в крайна сметка технологичният гигант пожела единствено да задържи патентите на компанията. Закупена за 13 млрд. долара през 2012 г., само две години по-късно тя бе продадена отново, този път на Lenovo, срещу 3 млрд. долара. Преди време китайската компания, която произвежда и свои собствени телефони под марката Lenovo, реши да сложи край на този бранд и всички нови смартфони да носят името Motorola.

“Ние се опитваме да надградим бизнеса с Lenovo, но реалността е, че за повечето клиенти Motorola се явява нов бранд”, казва Владислав Иванов
Фотограф: Цветелина Белутова [Капитал]
Motorola се завърна, макар и малко изненадващо, на пазара в България през миналата година. Както самият Иванов обаче признава, трудностите са налице. Марката опита да се наложи основно с модела Moto Z, който трябваше да върне разпознаваемостта на бранда.

“В рамките на тази една година се случи трансформация. Ние се опитваме да надградим бизнеса с Lenovo, но реалността е, че за повечето клиенти Motorola се явява нов бранд”, заяви Иванов по време на представянето на новия модел Moto Z2 Play в Букурещ в средата на септември. Телефонът вече е на пазара в България, като със себе си носи и нови модули, каквито Motorola пуска на всеки три месеца.

Оптимистично настроение

Motorola Z2 Play, който изпълнява ролята на флагшип модел за компанията, се появява на източноевропейските пазари със закъснение спрямо представянето си в Западна Европа, САЩ, Китай и други страни. Иванов казва, че търсенето в Югоизточна Европа е според очакванията. “Първоначалните количества не са достатъчни. Определено продажбите са по-високи, отколкото при първия модел”, коментира мениджърът.

Той посочва няколко причини за това: “С първия модел закъсняхме много при пускането. Той беше само за някои пазари и при нас дойде много късно – чак през януари, след Коледа.” Сега телефонът се появява навреме, като представянето му за източноевропейските пазари съвпадна с представянето на новите модели iPhone на Apple. Иванов казва още, че при пускането на първия модел в Lenovo са решили да пуснат Motorola на пазара, без да има ритейл канали и без подготовка. “Имахме ритейл канал само с “Теленор”. Телефоните не бяха нито на витрините на “Виваком”, нито на “Мобилтел”. Те така и не видяха бял свят по операторите.”

Причината за рязкото влизане на пазара на Motorola тогава е да съкрати огромните усилия по повторно утвърждаване на бранда. Дистрибуцията на телефони през миналата година е ограничена, организацията дори на вътрешно ниво е в лошо състояние. Новото портфолио от телефони замени и смартфоните Lenovo – една от най-добре наложените марки на българския пазар до този момент. “Самите ритейл играчи не приеха добре идеята за трансформация от Lenovo към Motorola”, казва Иванов.

Година по-късно историята е по-различна. Сега Motorola ще бъде представена от “Теленор” и “Мобилтел”, както и в други вериги големи магазини за техника. Портфолиото на телефоните е по-широко, рекламната кампания е не просто съществуваща, но и добре организирана и с ясна насоченост. Ритейл играчите вече не гледат на идеята за връщане на Motorola като нещо лошо. Една от основните причини за това са именно различните модули, които се добавят на гърба на телефона. “Статистически цикълът по смяната на един телефон е повече от година. С Moto Z търговците могат да потърсят много по-скоро клиента и да му кажат “имаме нови модули”. По този начин нашите партньори виждат много бизнес възможности”, казва Иванов. Според данните на Lenovo до момента има над 1 млн. инсталирани модули за телефоните Z и Z2 Play по света.

В препълнена стая

Motorola се завръща активно на пазара в момент, в който големите играчи са утвърдени. Устройствата й са с Android, където конкуренцията е повече от убийствена. Въпреки това от компанията обновиха изцяло портфолиото си и на практика покриват всички ценови сегменти. “Не тръгваме да правим бизнес, казвайки “нас не ни устройва да сме в евтините решения, защото там печалбите са малки”, казва Иванов. “Имаме от най-ниското до най-високото ниво пълно портфолио.”

Продуктите на Motorola започват от Moto C в ниския клас до Moto Z в най-високия. Всички смартфони на бранда имат отличаваща се визия и трудно могат да бъдат сбъркани. В средата на ценовата стълба се намира и моделът Moto G – най-добре продаваният модел на Motorola, откакто марката стана част от Lenovo. По света от различните генерации на G серията са продадени над 60 млн. бройки.

Планът на Иванов, както и на цялата Motorola, е прост: да върнат силата на бранда и разпознаваемостта на името. “С една мощна комуникационна политика ние ще припомним на клиентите за славните времена на Motorola и ще я направим отново силна марка.” Тази нова комуникационна политика вече си личи: всички събития на марката са пълни с лесни, запомнящи се фрази като Moto is Back и Hello, Moto!.

Амбициите на Иванов са големи – марката бързо да стане трета на пазара в България. И според мениджъра са осъществими. “За съжаление Motorola е страшно известен бранд в света, но в един определен период от време просто нямаше дистрибуция в България”, казва той. И добавя оптимистично: “Това не значи, че брандът е умрял.”

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...