четвъртък, март 28, 2024

Държавата дава още 158 млн. лв. за ремонт на пътя Калотина – София

Date:

Сподели новината.

Държавата ще даде допълнително 158.3 млн. лв. за ремонт на пътя Калотина – Софийски околовръстен път. Средствата бяха одобрени по време на днешното правителствено заседание. Общата планирана стойност на проекта е 177 млн. лв. – 47.4 млн. лв. са по Механизма за свързване на Европа, а останалата част е от държавния бюджет.

Републиканският път ГКПП „Калотина“- Софийски околовръстен път е част от основната трансевропейска транспортна мрежа и осигурява връзка към трансевропейски коридор „Ориент/Източно Средиземноморски“. Трасето е част от направлението Лондон – Будапеща – Белград – Ниш – София – Пловдив – Истанбул – Калкута, което е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток.

Модернизацията на пътния участък ще подобри трансграничната връзка между България и Сърбия, ще помогне за постигане в голяма степен на завършеност на магистралната мрежа по направлението запад – изток на българска територия, ще се намали времето за пътуване и ще се осигурят комфортни и безопасни условия за движение, пише в мотивите към одобряването на парите.

Участъкът, който предстои да бъде модернизиран, включва строителство на автомагистрала с дължина 14.5 км и габарит 25.5 м, както и други съоръжения като мостове, надлези, подлези, пътни възли и тунели за преминаване на едри бозайници.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related