четвъртък, април 25, 2024

Държавата дава още 158 млн. лв. за ремонт на пътя Калотина – София

Date:

Сподели новината.

Държавата ще даде допълнително 158.3 млн. лв. за ремонт на пътя Калотина – Софийски околовръстен път. Средствата бяха одобрени по време на днешното правителствено заседание. Общата планирана стойност на проекта е 177 млн. лв. – 47.4 млн. лв. са по Механизма за свързване на Европа, а останалата част е от държавния бюджет.

Републиканският път ГКПП „Калотина“- Софийски околовръстен път е част от основната трансевропейска транспортна мрежа и осигурява връзка към трансевропейски коридор „Ориент/Източно Средиземноморски“. Трасето е част от направлението Лондон – Будапеща – Белград – Ниш – София – Пловдив – Истанбул – Калкута, което е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток.

Модернизацията на пътния участък ще подобри трансграничната връзка между България и Сърбия, ще помогне за постигане в голяма степен на завършеност на магистралната мрежа по направлението запад – изток на българска територия, ще се намали времето за пътуване и ще се осигурят комфортни и безопасни условия за движение, пише в мотивите към одобряването на парите.

Участъкът, който предстои да бъде модернизиран, включва строителство на автомагистрала с дължина 14.5 км и габарит 25.5 м, както и други съоръжения като мостове, надлези, подлези, пътни възли и тунели за преминаване на едри бозайници.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Общинските съветници от ПП СЕК подкрепиха създаването на „Фонд за развитие на Летище Бургас“

Очаквано, общинските съветници от Средна Европейска Класа категорично подкрепиха...

Партия Средна европейска класа няма да подкрепи правителство начело с премиер от ГЕРБ

От самото създаване и реализирането на идеята и коалицията...

СЕК срещу „Задкулисните игри в местната политика”

В стила на политически наблюдател, разказващ за тайните сделки...