петък, март 29, 2024

Изключват „Амазон Травел“ от Регистъра на туроператорите

Date:

Сподели новината.

Фалиралият туроператор „Амазон Травел“ ЕООД  ще бъде заличен от Регистъра на туроператорите и туристическите агенти, част от Националния туристически регистър. Това реши днес Експертната комисия по регистрация на туроператори и туристически агенти. Комисията се е запознала със събраните по случая материали и след гласуване излезе с предложение към министъра на туризма Николина Ангелкова. Процедурата по изключването на компанията вече е започнала.

На 13 октомври туроператорът уведоми с писмо Министерство на туризма, че прекратява дейността си, като причина беше посочена „неплатежоспособност на дружеството и невъзможност да продължи да работи“. Проверка на Министерство на туризма установи, че сайтът на „Амазон Травел” е неактивен. Няколко дни по късно последва и проверка от ведомството на два адреса, свързани с фирмата. На първия адрес обаче се помещава друга фирма, която няма общо с дейността на туроператора. А на втория офисът е запечатан.

В Министерство на туризма са постъпили шест сигнала и жалби на граждани, в които се твърди за проблеми и некоректност от страна на „Амазон Травел”. Клиенти на туроператора заявяват, че са се записали и са плащали за екскурзии и почивки, които не са се осъществили. Според  договорите на клиентите с туроператора, фирмата е длъжна да възстанови пълните суми на туристите при евентуално неосъществяване на пътуванията им.

Съгласно Закона за туризма сигналите и жалбите са изпратени незабавно по компетентност на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

„Амазон Травел” е регистриран като туроператор и туристически агент от месец март 2016 г. Според регистрацията задължителната застраховка на туроператора покрива отговорността  за причинени вреди вследствие на неразплащане със своите контрагенти, включително при неплатежоспособност и несъстоятелност. Туроператорът има валидна застраховка и сертификат в Националния туристически регистър, валиден до 13.04.2018 г.

До окончателното решаване на казуса с Амазон Травел Министерството на туризма съветва гражданите да бъдат бдителни при избора си на оферти за почивки, предлагани от името на този туроператор.

 

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Голяма групировка отваря хотели в Несебър и Обзор

Aмepиĸaнcĸaтa ĸoмпaния, yпpaвлявaщa вepиги oт xoтeли oт виcш ĸлac...

“Златен” ремонт в центъра на Царево(видео)

В Царево започва ремонт на малка отсечка в централната...

11 500 лева за четири дни във Велинград

Със средно 30 на сто по-скъпи са офертите за...

Уникални цени за лифтовете в Банско

Банско запазва миналогодишните цени на сезонните карти за лифтовете...