четвъртък, март 28, 2024

Хотелската верига Club Calimera се завръща на българското Черноморие

Date:

Сподели новината.

След няколко години отсъствие хотелската верига Club Calimera, собственост на германския туроператор Der Touristik, се завръща на българския пазар. Под нейния бранд ще премине хотел “Империал” в Слънчев бряг, който от следващия май ще заработи като Club Calimera Imperial Resort с категоризация 4 звезди. Това е поредният хотел по българското Черноморие, който преминава към верига на голям туроператор през последните години.

Договор за пет години

Хотел “Империал ризорт” в Слънчев бряг, който се намира на първа линия до морето, от следващата година за първи път ще премине под бранда на международна верига. Става въпрос за Club Calimera на германския туроператор Der Touristik, която включва още хотели в Гърция, Турция, Испания, Египет и Тунис. Договорът за управление между двете страни е подписан през септември и е за срок от пет години, коментира пред “Капитал” собственикът на хотела Елена Иванова. По думите й “Империал” ще заработи с новия си бранд от май 2018 г., като в момента се покриват стандартите, които изисква самата верига, провежда се и обучение на персонала. Иванова каза още, че през последната година хотел “Империал” е претърпял цялостен ремонт, което е и един от мотивите веригата да се спре на него.

Допреди няколко години под бранда Club Calimera работеше хотел “Цвете” в Слънчев бряг, но това сътрудничество беше прекратено и веригата се изтегли от страната.

От самостоятелност към верига

Настоящият договор е първият за хотел “Империал”, който досега развиваше само собствената си марка и не си е партнирал с международни брандове. Иванова коментира, че компанията е взела решение да премине към чуждестранна верига, защото освен покриването на стандартите за качество по този начин хотелът ще се позиционира по-добре на международните пазари. По думите й през последните години българските хотелиери реализират добри продажби, но същевременно подобни партньорства спомагат за покриването на по-високи критерии и за в бъдеще.

В туристическия сектор се наблюдава инвестиционна активност и все по-усилено сътрудничество с международни марки през последните две години. Така например през това лято бяха отворени три нови хотела, които си партнират с големите туроператори Тhomas Cook и TUI. Става въпрос съотвено за обектите Ih@tel на първия и Family Life Nevis Resort и Suneo Nevis в Слънчев бряг на втория туроператор.

Очакванията в сектора са, че още хотели в двата най-големи курорта – Слънчев бряг и Златни пясъци, ще преминат под международни брандове през следващите две години. В морските курорти присъстват и други международни вериги като Sol Melia, iberostar, RIU и др.
Кои са хотел “Империал” и Club Calimera

Club Calimera е верига от хотели за семейни почивки с категоризация четири и пет звезди, собственост на германския туроператор Der Touristik. Към компанията попадат обекти в дестинации като Испания, Гърция, Турция, Египет и Тунис. Допреди няколко години с веригата работеше и хотел “Цвете” в Слънчев бряг, собственост на дружеството “Булкар” на Димитър Караненов.

Хотел “Империал ризорт” е с категоризация четири звезди в Слънчев бряг. Разполага с 496 стаи и апартаменти, няколко заведения, СПА център, конферентен център, басейни и др. Комплексът е построен през 2005 г. на мястото на бившия ресторант “Амфора” в близост до плажа. Инвеститор в проекта е компанията “Оптимакс тур”, собственост на Елена Иванова. Данните в Търговския регистър показват, че компанията е завършила 2016 г. с приходи от 6.29 млн. лв при 4.67 млн. лв година по-рано.
При строителството на хотел “Империал” бе обявено, че в него са вложени 6.5 млн. евро. Към групата хотели на “Оптимакс тур” и свързаните с него дружества попада още хотел “Форум”, също с категоризация четири звезди, който обаче е по-малък като площ- с общо 53 стаи и апартаменти. Иванова започва туристическия си бизнес в края на 90-те години, преди това е работила в държавната администрация. В публичното пространство е известна и като дългогодишен председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг- сдружение, което обединява местните хотелиери. През август тази година вицепремиерът Валери Симеонов подаде сигнал до строителната инспекция и районната екоинспекция в Бургас заради съмнение за незаконно изграждане на атракциони в хотелите от групата и попадане на дюни в тях, който дойде и след задочен спор между двамата в медиите покрай акциите срещу шума в морските курорти. Към този момент няма публична информация дали проверките са открили нарушения.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Голяма групировка отваря хотели в Несебър и Обзор

Aмepиĸaнcĸaтa ĸoмпaния, yпpaвлявaщa вepиги oт xoтeли oт виcш ĸлac...

“Златен” ремонт в центъра на Царево(видео)

В Царево започва ремонт на малка отсечка в централната...

11 500 лева за четири дни във Велинград

Със средно 30 на сто по-скъпи са офертите за...

Уникални цени за лифтовете в Банско

Банско запазва миналогодишните цени на сезонните карти за лифтовете...