петък, април 26, 2024

Фентъзи сериалите, които чакаме

Date:

Сподели новината.

Нов опит за „Дюн“

Повече от трийсет години след Дейвид Линч може би ще има нова екранизация на научно-фантастичната класика на Франк Хърбърт „Дюн“. Официално по нея работи Денис Вилньов, канадският вундеркинд, който скорострелно се озова сред водещите режисьори в света на доброто кино.

Не е ясно колко ще са сериите и как ще бъдат структурирани. Сигурно е единствено, че новият „Дюн“ няма да е самостоятелен. Но дали ще е сериал, или поредица от няколко филма – засега не знаем.

История на идеята: Киноисторията на „Дюн“ е почти легендарна със своята хаотичност. Още през 70-те филмирането се проваля няколко пъти. Един от тях е продуцента Алехандро Джодороски, който привързва към проекта си имена като Орсън Уелс, Салвадор Дали и Мик Джагър. Е, неговият „Дюн“ така и не се случва… но е създаден невероятен документален филм за неуспеха му.

В крайна сметка Дейвид Линч режисира (и много бързо се отрича от нея) трилогия по историята с участието на Кайл Маклоклан, Макс фон Сюдов и Стинг. Първият от филмите се появява през 1984-а. По това време Линч получава няколко доста примамливи предложения, включително и да режисира „Завръщането на джедаите“. Приема обаче да работи по „Дюн“, въпреки че нито е чел книгата на Хърбърт, нито познава историята, нито дори има интереси към научната фантастика.

Хрониките на Амбър

През юли миналата година милиони фенове на Роджър Зелазни изтръпнаха – Робърт Къркман, създателят и продуцент на „Живите мъртви“, обяви, че ще работи по телевизионна адаптация на фентъзи класиката „Хрониките на Амбър“.

Вече са минали месеци от новината, но все още няма яснота как върви проектът. Не са обявени нито режисьори, нито сценаристи, още по-малко актьорски състав. Не знаем също кога можем да очакваме да гледала сериала (2018-а може би е реалистична прогноза?), нито пък дали иззад дистанционното дебне нов „Игра на тронове“ – както е известно, именно Зелазни и Амбър са сочени за едно от основните вдъхновения за „Песен за огън и лед“ на Джордж Р. Р. Мартин.

Историята никога преди не е била адаптирана за кино или телевизия.

Сюжет: В продължение на десет романа (от 1970 до 1991 г.) Роджър Зелазни разказва за царството Амбър – свят, който хвърля безброй сенки, т.е. паралелни светове, един от които е Земята. Единствено кралското семейство на Амбър може да пътува през Сенките, от самия Амбър до Хаос. Колкото по-далеч е дадена Сянка от царството, толкова по-различна е тя от истинския свят.

Добри поличби

Тери Пратчет и Нийл Геймън имат толкова много заклети почитатели, че няма как телевизионната адаптация по техния съвместен роман „Добри поличби“ да не се зарадва на успех. Още повече, че самият Геймън е автор на сценария.

Това е и проектът от изброените, за който знаем най-много. Историята ще бъде развита в шест епизода от по половин час и ще върви в ефира на „Амазон“, в копродукция с Би Би Си Студиос. Е, все още няма яснота за режисьори, актьори и т.н. Но е ясно: Апокалипсисът идва с Геймън и Пратчет.

Филмова версия, режисирана от Тери Гилиъм и с участието на Джони Деп и Робин Уилямс, беше предложена на студиа в Холивуд в началото на века, но така и не получи зелена светлина (за наше съжаление).

Сюжет: Фентъзи комедията „Добри поличби“ разказва за ангела Азирафел (доста суетлив) и дявола Кроли (любител на живота на бързи обороти), които обединяват сили, за да предотвратят апокалипсис, след като антихристът се ражда като дете в британската провинция.

Пикник край пътя

Време е за лек преход на изток. Тази година (все още не знаем кога точно) би трябвало да започне сериалът по научно-фантастичния роман „Пикник край пътя“ на братята Аркадий и Борис Стругацки, вдъхновил Тарковски за „Сталкер“. Пилотната серия е по сценарий на Джак Пейглън, а режисьор е Алън Тейлър.

В главната роля в сериала пък е Матю Гуд, чийто герой, Редрик Шухарт, изследва свят в близко бъдеще, където извънземните идват и си отиват, като оставят на човечеството да разкрива опасните и чудати техни мистерии.

Бъдещето на телевизионния „Пикник край пътя“ обаче е под въпрос – WGN America отказаха проекта, след като се запознаха с пилота. Сега сериалът си търси други разпространители. А дали ще успее, е мистерия, която и Редрик не би могъл да разреши…ploshtadslaveikov.com

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Това ли е новият Джеймс Бонд?

"Арън Тейлър-Джонсън ли е следващият Джеймс Бонд?", е въпросът,...

Ето я окончателната бургаска програма на CineLibri с дати на прожекциите и цени на билети

Четиринадесет филма от интересната програма на международния кино-литературен фестивал...