четвъртък, април 25, 2024

Продават бежанци на пазари като добитък

Date:

Сподели новината.

В Либия между 400 и 800 долара е цената на бежанци от Близкия изток и Северна Африка, твърди Си Ен Ен. Подобни тържищата за роби в поне 9 града в Либия.
Всяка година десетки хиляди души преминават границите на Либия като почти неизбежна спирка на път за Европа. Част тези хора са бегълци от военни конфликти и икономически мигранти, търсещи по-добър живот. Повечето са продали всичко, което притежават, за да финансират пътуването. Откакто либийската Брегова охрана затегна мерките, все по-малко лодки успяват да излязат в открито море, оставяйки по този начин голям брой хора в ръцете контрабандистите, които прибират всичките им пари и стават господари, а мигрантите и бежанците – неволно се озовават в ролята на роби.
Причината за разследването на Си Ен Ен става видеозапис, заснет със смартфон, на който се вижда как около 20-годишен младеж е продаден в робство. Младежът от нигерийски произход е предложен на търг, точно както се разпродават говеда, заедно с други “едри яки момчета за селскостопански труд”. Така поне твърди водещият търга, който остава извън камерата.
Екипът на телевизията лично присъства на един от търговете, проведен край столицата Триполи, на който са продадени около дузина души. Самите продавани хора са до такава степен травматизирани от случващото се, че не искат да говорят с когото и да е и посрещат всекиго с подозрение. Обаче има и такива, които охотно потвърждават ужасния факт. „Да бях продаден“, казва млад мъж, също нигериец, който е бил освободен и в момента очаква да бъде върнат в родината си с празни ръце и неуспял да стигне заветната цел – Европа. Други като него пък показват белези от побоите, които са им нанасяли „робовладелците“.

 

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...