четвъртък, април 25, 2024

Българска фирма измамена в интернет с 600 000 евро

Date:

Сподели новината.

Българска компания е била измамена в интернет с рекордната сума от 350 000 паунда, или 600 000 евро. Това разкри Явор Колев, началник отдел “Трансгранична организирана престъпност” в ГДБОП, пред Нова тв. Фирмата е от топ 100 на българския бизнес, поясни той.

През изминалите дни милиони потребители получиха имейли от кредитна институция,  в които се казва, че дължат пари и ако не ги платят – ще бъдат предадени на прокуратурата. Чрез подобни имейли достъпът до всички данни на компютъра става лесен за хакерите. В това число и пароли и IBAN на банкови сметки. И така стотици хиляди левове не стигат до правилния получател.

„Има опасност да бъде открадната информацията, която се съдържа на компютъра – пароли за различни приложения, електронна поща. Да кажем, че счетоводителка оставя в обедната си почивка отворена сесия към сайта на банката и включен електронен подпис към компютъра. Тогава, след като компютърът е заразен, нарежда пари по банкови сметки на мулета, които впоследствие биват изтеглени. Това е много популярна схема”, обясни Колев.

Именно по такава схема е измамена и посочената българска фирма.

“Такива вълни се осъществяваха няколко пъти от началото на годината”, каза още Колев и припомни случая с мейлите, че сте длъжници на НАП и сте предадени на съдия-изпълнител.

„Това съобщение е начин да се принуди потребителят на интернет да го отвори, да зарази компютъра и да го направи част от бот-нет мрежа, в която компютърът се използва с други престъпни цели и се краде цялата информация. Само българският мейл сървър abv.bg вече е филтрирал над 500 000 такива спам съобщения”, обясни още Колев.

Той разказа и за последния, известен на ГДБОП случай на опита за измама по интернет – българска гражданка била готова да даде 15 000 лева на “генерал” по нигерийска поща.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...