петък, март 29, 2024

Посетителите на Пантеона в Рим вече ще плащат такса

Date:

Сподели новината.

Туристите в Рим скоро ще плащат, за да влязат в Пантеона, един от най-старите паметници на италианската столица.

Сградата, един от малкото старинни обекти в града, където понастоящем входът е свободен, ще започне да таксува туристите от началото на следващата година, според италианския министър на културата Дарио Франческини, който обяви плановете миналата седмица.

Идеята за таксуване беше представена за пръв път през януари, за да може да се покрият високите разходи за експлоатация на паметника, но беше посрещната със съпротива. Министърът обаче потвърди, че такса ще бъде въведена, въпреки че отказа да назове точен размер, а само поясни, че ще бъде “не повече от няколко евро”. Според местни медии цената на билета ще бъде 3 евро, пише “Индипендънт”.

Седем милиона души посещават Пантеона всяка година – бройка, която все повече застрашава резервацията на паметника. Първоначално той е бил пагански храм, построен между 118 и 125 г., но през 608 г. е преустрое в католическа църква.

Пантеонът е най-добре запазеният от всички древни римски паметници. Неговият 142-футов купол е все още най-големият неподсилен бетонен купол, строен някога, а първоначалният мраморен под остава непокътнат.

Тук са гробниците на Виктор Емануил II, първият цар на обединена Италия, наследникът му Умберто I и ренесансовият художник Рафаело.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Голяма групировка отваря хотели в Несебър и Обзор

Aмepиĸaнcĸaтa ĸoмпaния, yпpaвлявaщa вepиги oт xoтeли oт виcш ĸлac...

“Златен” ремонт в центъра на Царево(видео)

В Царево започва ремонт на малка отсечка в централната...

11 500 лева за четири дни във Велинград

Със средно 30 на сто по-скъпи са офертите за...

Уникални цени за лифтовете в Банско

Банско запазва миналогодишните цени на сезонните карти за лифтовете...