четвъртък, април 25, 2024

Какво се случва в Южен Судан?

Date:

Сподели новината.

Историята на Южен Судан започва пред недалечната 2011 г., когато през месец юли страната официално се отделя от Судан. Празненствата не продължават дълго, защото бързо се появява разцепление в Народното движение за освобождение на Судан, управляващата партия, извоювала независимостта.

Ситуацията ескалира през декември 2013 г., когато президентът Салва Кийр обвинява вицепрезидента Риек Мачар в подбуждането на провален опит за преврат. Политическите пререкания прерастват във въоръжени сблъсъци в столицата Джуба, преди да се обхванат и други части от младата държава. Само за първия месец от гражданската война са разселени 413 хил. души, а десетки хиляди се стичат да потърсят убежище в бази на ООН, по-късно трансформирани в бежански лагери. Общия брой на разселените надминава 2,2 млн. души.

Правителството и бунтовниците се съгласяват да се срещат за мирни преговори в Етиопия и така, под заплахата от санкции на ООН, двете страни подписват споразумение през август 2015 г. През април 2016 г. Риек Мачар се завъръща и застава отново на поста вицепрезидент в новото обединено правителство.

След продължилата десетилетия гражданска война в Судан, на 9 юли Южен Судан трябваше да отпразнува 5-годишнината от своята независимост във възобновено разбирателство, но вместо това ден по-рано в страната отново започнаха сражения между привърженици на Мачар и Кийр. Още при завръщането си в Джуба, Мачар води със себе си 1300 войници, които би трябвало да започнат да патрулират наред със силите на президента. Това обаче така и не се е случило досега. Смята се, че несъгласие между войници, лоялни на двамата политици, е довело до смъртта на петима и разпалило конфликта на 8 юли. За последните дни загиналите при сраженията са близо 300.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун побърза да разкритикува случващото се, отбелязвайки, че Кийр и Мачар са предали своя народ и пропилели обещаващото бъдеще на Судан. Двамата лидери обявиха примирие в понеделник и поне засега то се задържа, но събитията демонстрират колко бързо и лесно най-младата страна може да се завърне към кървавото минало.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...