сряда, април 24, 2024

След събуждане черният дроб се увеличава с до 50%

Date:

Сподели новината.

Черният дроб е един силно приспособим орган с различни функции за тялото – от пречистване на кръвта до регулиране на метаболизма, а ако 2/3 от него бъдат от отстранени, той ще се възстанови напълно. А сега, ново проучване направено върху мишки показва, че черният дроб е дори още по-уникален. Със събуждането черният дробове нарастват с почти 50%, докато не възвърне първоначалните си размери след заспиване. Този цикъл се наблюдава през всяко денонощие, като черният дроб е единственият орган който се колебае според модела на съня.

Предишни изследвания проведени при хора, показват същите колебания, но сега за първи път учените откриват клетъчния процес зад този ефект, както и връзката му с циркадния ритъм. Ако последващи изследвания потвърдят същия механизъм и при хората, това би означавало, че лошият модел на съня може да пречи на нормалната функция на черния дроб.

    Последните изследвания са проведени върху мишки, които също като хората имат 24 часов циркаден ритъм, но с една разлика – мишките са нощни животни. Когато през нощта мишките са активни и се хранят, черният дроб достига максимален капацитет и увеличава размера си с почти 50%, а когато заспят на сутринта възвръща първоначалния размер.

Ефектът се дължи не само на клетките на черния дроб, които в активните часове значително увеличават размерите си, но и на повишената концентрация на протеини. Рибозомите във всяка клетка – органелите които произвеждат протеини, също се колебаят съобразно същия ритъм. Увеличаването на черния дроб обаче, не е просто последствие от цикъла на съня. Когато мишките са принудени да се хранят през деня и да спят през нощта, този ритъм на свиване и уголемяване не се обръща. Дори при същата диета.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Индия се готви да стане водещ износител на пшеница

Индия предприема мерки през следващите седмици, за да се...

Доларът вече се клати зловещо

Keнeт Poгoф e пpoфecop пo иĸoнoмиĸa в yнивepcитeтa Xapвapд....

Откриха перфектното място за живот в Космоса

Напоследък човечеството все повече се вълнува от това къде...

Двигателите, които “ядат” най-много масло

Сред голямото разнообразие от съвременни силови агрегати има немалко...