петък, март 29, 2024

Шокиращо: Водата чиста само в 4 града, в 25 селища бъка от бактерии и химикали!

Date:

Сподели новината.

Само в 4 от 29 града на страната не са открити абсолютно никакви замърсители в питейната вода. Това са Враца, Лом, Монтана и отчасти София. В други 25 селища резултатите от изследване на Асоциацията “Активни потребители”, е показало, наличие на различни химически съединения, метали, микроорганизми и други.Два показателя за микробиология – съдържание на колиформи и ешерихия коли, присъстват във всички стандартни проучвания за качеството на водата, съобщава “Телеграф”.

Най-големият често срещан проблем е предозирането на хлора, който се използва като дезинфектант. В София не е установен хлор над нормите. В пробите от Русе, Търново, Габрово, Стара Загора и Ямбол съдържанието му е най-високо.

Нитратите са друго опасно замърсяване на питейните води. Най-голямо количество е установено във Видин, Димитровград и Пазарджик и в още няколко града, които се намират в равнините и се водоснабдяват от подземни източници чрез помпи.

Водата е проверена и за наличие на метали – желязо, манган, мед, олово, арсен. Най-рисково за хората е оловото. В Свищов, Ямбол, Монтана, Видин и Костинброд е засечено наличие на олово, макар и в малка доза. Замърсяването се дължи на стари от преди 50-60 години тръби, на които ъгловите връзки са правени с оловна сплав.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Страшен скандал с коронавируса в Смолян

Двама мъже от Смолянско, обявени от Националния оперативен щаб...

Тревога в Димитровград! Има ли коронавирус ?

Трима нови пациенти са приети в Инфекциозно отделение на...

Скандал заради пометени българи в Норвегия

Започва международно разследване на инцидента с двамата български моряци,...

Водата на Перник се превърна във война

Ще съдим "Софийска вода" за неверни данни в доклад,...