вторник, април 23, 2024

Ръката на Доган и върху парите за село

Date:

Сподели новината.
На потресаващи гледки се е натъкнали от Европейската служба за борба с измамите при внезапните проверки на фонд “Земеделие”. Както вече писахме, “на прицел” е Програмата за управление на селските райони и по специално фалшивите къщи за гости на село. Общо усвоената сума е над 200 милиона лева за стария програмен период и са констатирани сериозни злоупотреби. Стартът на новия програмен период пък се отлага поне с 4 месеца докато приключила ревизията. Загубите по веригата са чудовищни.
 
Нашите източници. разкриват и други скандални факти обаче, констатирани при проверките. Образно диваните в кабинетите на “земеделското семейство”, както са известни те сред фермерите, са затрупани догоре с папки на  хиляди проекти, които са забавени, вероятно умишлено. Според земеделци и кметове, имало е стройна схема за изнудване, а през всичките тези години, незаобиколим фактор от 2007 година в ДФЗ, е широко известния кадър на ДПС Атидже Алиева- Вели. Сочи се като изключително приближена на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Включително и сега е зам. изпълнителен директор- с ресор прилагане на мерките от Програмата за селските райони при третия кабинет “Борисов”. Мнозина обаче се питат какво прави т. нар. Ръка от Ориента върху парите за село, особено като има конкретни сигнали и нещо повече…Алиева- Вели се сочи като сериозен препъни камък обаче по много полезни за България и бизнеса проекти в ресора който оглавява. Шефския й кабинет е най- меко казано апетитен.
Та, ако не се направили отчисления, според запознати, папката с проекта оставала на дивана, ако се съгласят да “мотивират” подобаващо, тя се подписва. Същата била и “процедурата” за одобряване на анекс към договор на община. За да няма “неоторизиран” достъп до папките от диваните, директорския кабинетът на фонд “Земеделие” е бил с блиндирана врата.

Малко е вероятно обаче изнудван кмет или фермер да го обяви публично, защото това означава проектът му да бъде спрян и разследван от европейската служба за борба с измамите- ОЛАФ, разказват запознати с тайните на фонд “Земеделие”. А особено кметовете преди избори не можели да си го позволят. Затова корупционните схеми могат да бъдат разнищени съвместно от ДАНС и ОЛАФ включително. Както изглежда това вече е факт.

 
Фактите- крещящ пример за престъпно отклоняване на евросредства за лични нужди са т. нар. къщи за гости, финансирани с над 202 млн. лв. по Програмата за финансиране на селските райони. Поне 45% от тях са построени за лични нужди, в нарушение на правилата, показва ново представително проучване.

Общият брой на разплатените проекти за къщи за гости по ПРСР 2007-2012 е 752 за 202 млн. лв. Списъкът с разплатените проекти беше една от големите тайни в държавата и ДФЗ упорито отказваше да го даде, но сакта Биволъ конкретно, го получили по ЗДОИ и чрез засичане в няколко регистъра са картографирали къщите за гости.

Всички финансирани проекти трябва да създадат устойчив поминък и работни места. Това не е само пожелание, но и ясно регламентирано изискване в Наредба N°29 от 11.08.2008 г. чл. 16, ал. 2. За да получи одобрение конкретен проект, към него следва да се представи бизнес-план  за период не по-малък от 5 години, който трябва да доказва икономическа жизнеспособност и устойчива заетост за период 5 години, а в случаите на строително-монтажни работи – за 10 години.

Казано простичко: в бизнес плана за всяка къща за гости се посочва колко работни места ще бъдат създадени и запазени за периода от 10 години. А ако не са създадени решението е едно– връщай парите.

Опитът обаче показва, че никой нищо не връща, защото проверки няма, а когато медиите разкрият скандални случаи, те се покриват. До момента бяха известни отделни обекти, които не отговарят на условията за финансиране, като къщата за гости в с. Лиляново, построена от тъщата на бившия шеф в ДФЗ Янаки Червеняков. Червеняков, считан за дясната ръка на Румен Порожанов, беше уволнен експресно от Фонда след разследване на Биволъ, че кара скъпи коли и води начин на живот неотговарящ на доходите му. След това ДАНС проведе шумна и засега безплодна акция в ДФЗ.

Но в крайна сметка „къщата на тъщата“ на Червеняков  над Сандански си стои и никой не му търси сметка и връщане на усвоените 281 984 лв. лева. Нещо повече, над действията на Червеняков беше опънат чадър и от предишния директор на фонда Румен Порожанов, и от сегашния – Живко Живков. И двамата упорито отказват да дадат по ЗДОИ документа, който уличава Червеняков, че е одобрил сам проекта на тъщата си, в качеството си на член на Експертната комисия за осигуряване на прозрачност. Мотивът– нямало обществен интерес.

Счита се, че европейските програми трябва да понесат финансови корекции, ако над 2% от проектите са проблемни. В случая с „къщите за тъщи“ процентът на нередовните проекти достига 45%, но засега всички си затварят очите и санкции няма.

“Ръката на Доган и върху парите за село” е най- често спряганото изречение в и около ДФ Земеделие. Защо ли?!

Ето и официалната профи биография на Атидже Алиева- Вели:

Атидже Алиева-Вели е родена в Девин на 18 септември 1981 г. През 2003 г. завършва бакалавърска степен по „Биотехнологии”, а през 2005 г. се дипломира като магистър в специалност „Индустриални биотехнологии” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. В началото на 2014 г. защитава втора магистърска степен по „Публична администрация” със специализация „Държавна администрация” в Университета за национално и световно стопанство.

 Кариерата й стартира в „Данон Сердика”. В началото на 2007 г. е назначена в ДФЗ като експерт в сектор „Мляко”, като до 2011 г. последователно заема длъжностите старши експерт, главен експерт и началник на сектора. Там се занимава с прилагането, администрирането и отчитането на европейските схеми „Млечни квоти” и „Училищно мляко”.

 От юни 2011 г. оглавява отдел „Методология и контрол” в дирекция „Договориране по прилагане на мерките за развитие на селските райони” и участва активно в разработаването и актуализирането на правилата за работа в дирекцията. Г-жа Алиева-Вели има опит в отчитането на напредъка по прилагане на мерките от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), както и в анализа на пропуските и проблемите по прилагането й в координацията с ЕК.

 Участвала е в много обучения и обмяна на опит с други страни-членки на ЕС като Франция, Австрия, Литва. Говори английски и турски език. Владее руски и френски език. С днешна дата Алиева Вели е зам. изп. директор на ДФ Земеделие.

 

 

 

 

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Hoвaтa вoйнa в Изpaeл вeчe yнищoжи индycтpия зa нaд $8 милиapдa

Maлĸo пoвeчe oт 48 чaca cлeд бeзпpeцeдeнтнaтa aтaĸa нa...

Българките в султанския харем

Филмовата сага „Великолепният век“ спечели телеманите не само в...

Румънски боен кораб удари мина в Черно море, която се взриви

Кораб на Военноморските сили (ВМС) на Румъния се удари...

Цената на петрола спада заради Китай и САЩ

Цената на петрола завършва "на минус" през изминалата търговска...