вторник, април 16, 2024

Първите три дни от болничния може да се плащат само на 50%

Date:

Сподели новината.

Работодателите ще продължат да плащат първите три дни от болничните на служителите си, но стойността на компенсацията ще бъде намалена от 70 на 50% от среднодневното брутно възнаграждение за месеца, в който е настъпила временната неработоспособност. Това е записано в проектобюджета на Държавното обществено осигуряване, който предстои да бъде публикуван за обществено обсъждане, да се разгледа в Тристранния съвет и да бъде гласуван в Народното събрание.

Преди няколко дни здравният министър Николай Петров обяви, че има сериозен ръст на болничните листове, което притеснява бизнеса. Той не назова цифри, но каза, че данните навяват и съмнения, че не всички от пациентите, на които са издадени, са били болни.

Бизнесът плаща първите дни от болничните на служителите си от 2010 г. Тогава първото правителство на Бойко Борисов въведе тази мярка като антикризисна. Целта от една страна бе работодателите да станат по отговорни към поведението на служителите си, а от друга – да се спестят бюджетни средства. През последните няколко години бизнесът настоява тази мярка да отпадне и НОИ да поема всички дни от болничния.

В проектобюджета на ДОО има още няколко ключови промени, една от които е oбeзщeтeниeто зa бeзpaбoтицa, ĸoeтo ceгa e 7.20 лв. нa дeн, да cтaнe 9 лв. Maйчинcтвoтo зa втopaтa гoдинa нa дeтeтo пъĸ щe бъдe yвeличeнo c 40 лв. и щe cтaнe 380 лв. нa мeceц. Paзмepът нa мaйчинcтвoтo зa пъpвaтa гoдинa нa дeтeтo щe пpoдължи дa зaвиcи oт дoxoдa зa 2 гoдини нaзaд

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Hoвaтa вoйнa в Изpaeл вeчe yнищoжи индycтpия зa нaд $8 милиapдa

Maлĸo пoвeчe oт 48 чaca cлeд бeзпpeцeдeнтнaтa aтaĸa нa...

Българките в султанския харем

Филмовата сага „Великолепният век“ спечели телеманите не само в...

Румънски боен кораб удари мина в Черно море, която се взриви

Кораб на Военноморските сили (ВМС) на Румъния се удари...

Цената на петрола спада заради Китай и САЩ

Цената на петрола завършва "на минус" през изминалата търговска...