петък, март 29, 2024

Храни за изчистване на токсините след тежките софри

Date:

Сподели новината.

Декември ни примами с всевъзможни сладки изкушения, тежки трапези, празнични събития и, може би, едно-две питиета в повече. През последните две седмици от годината повечето хора си позволяват да напуснат зоната на здравословното хранене, обещавайки си през януари да се върнат към дисциплината на масата. Е, януари дойде и е прекрасен момент за следпразнично пречистване на организма.

Детоксикацията представлява пречистване на организма чрез прием на определени храни и напитки, които имат антиоксидантно действие, спират възпаленията и подсилват здравето на целия организъм. След тежките трапези по празниците е добре да се отдадем на детоксикиращ режим, вместо на изтощителни диети, в опита си да си върнем талията отпреди Коледа.

В ежедневието ни организмът ни се затлачва с какви ли не вредни вещества, най-вече заради нездравословния начин на хранене. Важно е, когато предприемете детокс режим, поне за седмица да елиминирате от дневния си пример вредните храни. Заложете на домашно приготвени салати и ястия, гответе на фурна или пара, въздържайте се от вредни мазнини и изкуствени овкусители. Не забравяйте и богатите смуутита.

Един от основните съвети на специалистите за януари е да обявим ”сух режим”. Вярно, месецът изобилства от имени дни, които ни подтикват да вдигнем наздравица, но след тежкия за организма ни декември, избягването на алкохола може да има положителен ефект не само върху килограмите, но и върху здравето ни. Освен това, някои изследвания показват, че въздържането през първия месец от годината води и до по-умерена употреба през следващите 11. Заложете на плодовите фрешове и цитрусови напитки.

Забравете обаче за крайните лишения. Те рядко водят до добри резултати, особено ако трябва да пренебрегвате силно влечение към определени храни. Вместо това заложете на по-здравословните им еквиваленти. Ако Ви се прииска нещо сладко, пригответе си домашен десерт, хапнете пресен плод или вземете блокче натурален шоколад.

Не забравяйте и доказаните детоксикиращи храни:

Джинджифилът е сред онези продукти, които са толкова богати на полезни свойства, че няма как да ги пропуснем в детокс системата. Лютивите корени се отразяват добре на отделителната система, освен това регулират и кръвната захар. Парещият вкус на чая с джинджифил ни кара да се изпотяваме и така изхвърляме токсините и с потта. Можете, обаче, да го прибавите и към любимата си супа, към сутрешния шейк, или в дресинга на салатата.

Зелето и листните зеленчуци също са добър съюзник в пречистването на организма, особено приготвени на пара. Флаваноидите в тях комбинират антиоксидантно и противовъзпалително действие, освен това пречистват кръвта от натрупаните захари и холестерол. Фибрите пък се грижат за стомаха и отделителната система. Можете да залозите на зелето и листните зеленчуци като основа за супа, сурови като салата или в здравословен шейк.

Едно от съкровищата на сезона е червеното цвекло.  То също има мощно антиоксидантно и противовъзпалително действие. Фолиевата киселина, фибрите и калият помагат в периода на детоксикация. Важно да се знае е, че полезните вещества намаляват, а ефектът отслабва при термична обработка. Комбинирайте цвеклото с морков и ябълка за витаминозен сутрешен фреш, или пригответе на пара/бланширайте цвеклото и направете салата/гарнитура.

Някои народи наричат нара ”вълшебният плод”. Причината е, че в зрънцата му се съдържат куп витамини и други полезни вещества. Плодът е известен със свойството си да намалява холестерола и риска от сърдечно-съдови заболявания и помага в горенето на мазнини. Пригответе сок от нар, или прибавете зърната към салата или сос.

Макар чипсът да не е сред най-полезните храни, печените и варените сладки картофи са сред най-популярните продукти за детоксикация. Те са богати на витамин А, антиоксиданти и имат ниско съдържание на калории, но са достатъчно хранителни. Сладките картофи съдържат съединение, което намалява захарта в кръвта по естествен път, а фибрите в тях се грижат за стомашно-чревния тракт.

Грейпфрутът отдавна е известен като една от топ храните, намиращи място във “вталяващите” диети. Богатото съдържание на Витамин С спомага за регулиране на метаболизма. Изберете половинка за закуска или около 30 минути преди хранене.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иван Ласкин почина

Иван Ласкин е загубил битката за живота си. На 28...

Тъжна вест! Почина любим български музикант – най-голямата любов на Лили Иванова

Почина известният композитор Иван Пеев, чиито творчество и живот...