четвъртък, март 28, 2024

Колко ще ни струва тази година коледната елха?

Date:

Сподели новината.

Коледните пазари и градински центрове вече предлагат елхи за коледната украса.

Средно една отсечена елха струва около 20 лв. за височина 120 см. Жива елха в саксия струва 70 лв., отново за същата височина. Изкуствена елха излиза около 25 лв.

Тази година Югозападното горско стопанство има готовност да достави 13 хил. елхи. Сече се по заявка, за да е сигурно, че дървото ще украсява нечий дом. Изборът е между смърч и ела, високи около метър и половина.

„Би струвало около 10-12 лв. на пазара. Всеки би могъл да дойде в нашите разсадници или стопанства, а вече и търговците ще предлагат по пазарите. Както знаете във всеки град има определени тържища за коледни елхи”, коментира Дамян Дамянов – директор на Югозападното държавно предприятие, пред bTV.

На тържищата цената на дръвчетата може да поскъпне драстично. Затова трябва да се внимава за надценките на търговците. „Според мен цените, които се предлагат на пазарите са нормални, когато надценката е 15-20 %. Мине ли този процент нагоре, това е спекулативна цена”, посочи Дамянов.

Всяко законно отсечено дърво е придружено със специална марка и идивидуален номер.

Преди да влязат в дома ни, елхичките растат поне 2-3 години. Един от най-едрите екземпляри в стопанството е смърч, който е с височина 10 метра, но могат да бъдат намерени и доста по-големи – до 15 метра. За да стигнат тези внушитени размери обаче, дръвчетата растат повече от 10 години.

Част от елхите се продават живи, в саксия. Макар че са по-скъпи интересът към тях се увеличава с всяка изминала година – разказват горските.

Съветът на експертите е елхите да не стоят до радиатор, а като минат празниците да се извади навън, за да може на пролет да се засади.

Агенцията ма метрологичен контрол започна проверка на коледните украси. Акцентът тази година е поставен върху светещите гирлянди. „Хората трябва да следят да има инструкция на български език. Също така е важно дължината от първата лампа до щепсела да е 1,50 м.”, обясни Галя Бояджиева.

По думите й тенденцията напоследък е да се продават гирлянди с LED лампички, които са по-безопасни и по-енергоефективни.

 

Expert.bg

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Голяма авария остави половин Перник без вода

Поредна голяма авария остави без вода жителите на пернишките...

Сексистки съвети от 50-те. Наръчник на перфектната съпруга

Представяме ви извадки от статия, озаглавена "Наръчник на добрата...

Ето колко дни трае перфектната отпуска

Колко време е необходимо да се откъснем изцяло от...

Започва Страстната седмица

  От днес започва Страстната седмица или седмицата на страданията...