четвъртък, март 28, 2024

Към София потичат 3 милиарда

Date:

Сподели новината.

През изминалата година силуетът на София се промени недвусмислено от нисък източноевропейски град към такъв с по-високо строителство. 2017 беше годината на небостъргачите, или поне на най-многобройните и разгорещени разговори и спорове около тях. Турската компания “Гаранти коза” получи разрешение да построи комплекса “Гранд каньон” в “Младост” през февруари. През пролетта изплуваха планове за 215-метрова многофункционална кула край мол “Парадайс”, след това се появи проектът за над 100-метрова жилищна сграда “Златен век” на компанията “Артекс” на ул. “Златен рог” в “Лозенец”, общината одобри 80-метров проект на бул. “България” в квартал “Борово”, а инвеститорите от НИКМИ цяла година водят битка за реализиране на 150-метров небостъргач в квартал “Стрелбище”.

От четирите проекта обаче само сградата на “Артекс” има нужната документация и вече се изгражда (макар и срещу нея да има постоянни протести на живеещите в квартала). Над 200-метровият “Скай форт” е другият небостъргач в строеж в момента, който има разрешително от 2016 г. На площад “Македония” пък започнаха дейностите около италианската “Ай тауър” (107 м), чиято документация, издадена през 2012 г., иначе щеше да стане невалидна.

Раздвижването на имотния пазар събуди много от замразените от предишния бум през 2007-2008 г. планове за високи сгради. Такива са “Златен век” и “Ай тауър”. Небостъргачите ще продължат да са основна тема за общината и инвеститорите и през следващите няколко години. Издадените през последните дванайсет месеца разрешителни за строеж обаче показват друга посока на пазара: интересът не е насочен само към извънредно високите сгради. Инвестициите се разпределят по-равномерно между офисни, хотелски и обслужващи сгради, но са насочени към задоволяване на вечния глад за жилищно строителство в столицата. 2017 г. показа и че нуждата от молове в София за момента е задоволена.

Къде се строи

Големите проекти от последната година са съсредоточени в южните квартали на София – около “Младост” и бул. “Цариградско шосе”, около “Лозенец” и бул. “Симеоновско шосе” и в “Манастирски ливади”. В центъра вече се изгражда хотел Hyatt, който се забави заради археологически разкопки на терена край паметника “Левски”. Другият проект в центъра на града е “Офис парк Централ” на ул. “Козлодуй”. От началото на 2017 г. има голям интерес за инвестиции в терени в централната градска част и широкия център, коментира ръководителят на отдел “Жилищни имоти” на “Колиърс” в България Свобода Коджаманова. Търсенето се фокусира върху имоти за жилищни сгради, за офиси и малки хотели, а и районът не предлага много терени, на които могат да бъдат реализирани големи проекти. Изключение правят двата съседни терена на чешкото и словашкото посолство на бул. “Янко Сакъзов”, които са с обща площ около 10 декара. Преди две години първото беше продадено на инвестиционната компания FairPlay International, a процедурата за продажба на второто беше задвижена в средата на 2017 г.

Южните жилищни райони като този около “Симеоновско шосе” продължават да привличат интерес въпреки липсата на добри транспортни връзки. Тук попадат и две от сградите в класацията за най-голяма разгъната застроена площ. “Частният инвеститорски интерес със сигурност е изпреварил възможността на общината да развие инфраструктурата, но правим каквото можем”, обяснява Цветелина Данаилова от район “Лозенец”. Много от терените тук не са с приложена улична регулация или все още не са отчуждени, но общината се опитва да навакса със своите задължения, след като инвеститорите вече са в квартала.

Какво предстои

Строителството през следващата година вероятно отново ще се ориентира около добрите транспортни и инфраструктурни връзки. Двата квартала, които ще привлекат най-много интерес, са “Дружба” и “Овча купел”. В първия, където от години няма ново строителство, защото няма действащ подробен устройствен план, вече се появи заявка за създаването на нов жилищен комплекс – “Нова Дружба”. Проектът на групата компании “Грийнлайф” на ул. “Обиколна” трябва да е с разгъната застроена площ над 25 хил. кв. м, макар засега да има разрешение за строеж за около 3500 кв.м. Допълнителният притегателен фактор на това място освен метрото е и бизнес зоната около “Цариградско шосе”. Според плановете на столичната управа това трябва да бъде едно от двете места, където ще бъде разрешено строителството на небостъргачи, ако и след като Народното събрание приеме вече предложените промени в Закона за устройство и застрояване на Столичната община.

1. Гранд каньон

Инвеститор: “Гаранти коза България” – собственост на турската Garanti Koza
РЗП: 91 881 кв.м
Локация: бул. “Александър Малинов” в жк “Младост”
Проектант: Jerde Partnership
Проектът: “Гранд каньон” ще включва хотел, две жилищни сгради, търговско-развлекателен център, офиси, културна сцена и паркова среда. Ще бъдат изградени около 700 апартамента. Хотелът ще се менажира от международната верига Swissotel и ще е с капацитет от 206 стаи. Трите високи сгради ще се казват “Рила” (30 етажа, 114 м), “Пирин” (19 етажа с апартаменти, 84 м) и “Витоша” (16 етажа с апартаменти, 73 м). Молът ще предложи 40 000 кв.м търговски площи на 5 нива (2 подземни). Ще има кинокомплекс със 7 зали, детски център, ресторанти, супермаркет, фитнес и СПА център.
Строителство: Първоначалният обявен срок за пускане на обекта беше 2019 г., но през пролетта на 2017 компанията го измести за 2020 г.
Инвестиция: През юли 2015 г. “Гранд каньон” беше сертифициран като приоритетен инвестиционен проект, а инвеститорът “Гаранти коза България” обяви инвестиция от 120 млн. лв

2. Advance Business Center

Инвеститор: Полската група GTC (Global Trade Center)
РЗП: Надземно 15 732 кв.м, РЗП със сутерен – 28 500 кв.м, ЗП – 1205 кв.м
Локация: жк “Младост 4”, между северната част на Бизнес парк София и кръстовището на ул. “Д-р Атанас Москов” и ул. “Самара”
Проектант: арх. Илиан Илиев, студио Planning
Проектът: С 11-те си етажа административната сграда ще е най-високата в района – поне до изграждането на втория етап от проекта на полския инвеститор, който предвижда и 12-етажна офис сграда в района. Двата терена с обща площ близо 9.5 декара вече са купени срещу общо 13 млн. евро. Отдаваемата площ за офиси клас А, която ще бъде предложена на пазара в първия етап на проекта, ще е около 14 500 кв.м.
Строителство: Предварителните очаквания при обявяването на проекта в края на 2016 г. бяха първата сграда да бъде пусната в експлоатация през последното тримесечие на 2018 г. Впоследствие срокът беше изместен назад и планът вече е тя да бъде завършена до април 2019 г. За втората офис сграда все още няма разрешително за строеж.
Инвестиция: 54 млн. евро в двете сгради

3. Хотел Hyatt

Инвеститор: “Тера тур сервиз” – свързано с управителя на “Лукойл България” Валентин Златев
РЗП: Надземно 17 410 кв.м, РЗП със сутерен – 27 887 кв.м, ЗП – 2640 кв.м.
Локация: Бившият хотел “Сердика” при паметника на Левски в София
Проектант: “Вамос” ООД
Проектът: Петзвездният хотел с високата марка от веригата Hyatt Regency ще е на седем етажа. В него ще има 190 стаи и апартаменти, два ресторанта, два бара, един от които на покрива с панорамен изглед, SPA център с басейн. Предвижда се голям конферентен център с 600 кв.м бална зала, още 5 по-малки зали, или общо над 1300 кв.м пространство за различни събития.
Строителство: Първоначално хотелът трябваше да бъде готов в края на 2017 г. или началото на 2018 г. През пролетта на 2017 г. археологическите проучвания след събарянето на старата сграда обаче показаха, че земята под бившето кино е част от Източния некропол на Сердика. Една от намерените там гробници е с експозиционна стойност и следваше да бъде запазена, като експонирането й трябваше да се осигури от инвеститора. Разрешението за строеж на хотела най-накрая е получено на 4 октомври 2017 г., а актуалният срок за край на строителството е първата половина на 2019 г.
Инвестиция: 30 млн. евро

4. Многофункционална сграда на бул. “Симеоновско шосе”

Инвеститор: “Билд апартмънтс” ЕООД – фирма на общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев, която през есента е продадена на дружеството “Томка” ЕАД на Красимир Георгиев. Георгиев е инвеститор и в “Централ Форум” (под номер 10 в класацията)
РЗП: 24 307 кв.м Локация: бул. “Симеоновско шосе”, в близост до ул. “Проф. д-р. Иван Странски”
Проектът: Многофункционална сграда с подземни гаражи, хотел, ресторант, кафетерия, магазини, жилищна част, автокъща с шоурум
Инвестиция: няма данни

5. Офис А

Инвеститор: “Офис А” ООД на Асен Лисев и “Блек сий дивелъпмънт”
РЗП: 21 993 кв.м с 14 500 кв.м надземно РЗП и 7000 кв.м сутерен
Локация: Местност Къро, в близост до бул. “Цариградско шосе”
Проектант: MBL Architects, водещ проектант арх. Светлозар Филипов
Проектът: Офис сграда клас А с ресторант, кафе и подземен паркинг с 240 места
Строителство: Започва през май 2017 г. и ще бъде бъде завършено през декември 2018 г.
Инвестиция: Заем от ДСК в размер на 10 млн. лв.

6. Сграда 15 в Бизнес парк София

Инвеститор: “Арко риъл пропърти холдингс”
РЗП: 31 390 кв.м
Локация: Сграда 15 е разположена в източната част на Бизнес парк София, в близост до езерото, а външно граничи с ул. “Д-р Атанас Москов” и ул. “Бизнес парк София” в жк “Младост 4”
Проектант: “А и А архитекти”
Проектът: Футуристичната архитектура на сградата доразвива концепция за многолика градска среда на територията на Бизнес парк София. Сградата има две подземни парконива, пет офисни нива, с обща площ 16 150 кв.м, които ограждат отворен атриум, пешеходно достъ-пен на партерния етаж. Партерното ниво предвижда разнообразие от заведения за хранене и търговски обекти, а покривът е организиран като малък парк, осигуряващ допълнително пространство за рекреация на наемателите.
Строителство: Изграждането на сградата започна през пролетта на 2017 г. и се очаква тя да бъде въведена в експлоатация в края на 2018 г.
Инвестиция: Малко под 30 млн. евро

7. RUHouse жилищен комплекс

Инвеститор: “Рухаус” – дружество, в което акционери са изпълнителят и проектантите на сградата
РЗП: 19 343 кв.м (надземно) при площ на терена 4108 кв.м, с 40% озеленяване
Локация: Сградата се намира в жк “Градина”, на 400 м от южната дъга на “Околовръстен път” и на 100 м от бул. “Симеоновско шосе”. Теренът южно от имота не подлежи на застрояване, което гарантира запазването на панорамната гледка към Витоша
Проектант: “А.С.А.” – проф. д-р арх. Калин Тихолов, гл.ас. д-р арх. Евгени Рафаилов, арх. Стоян Мирлев, арх. Ния Темиз, арх. Румяна Тихолова, арх. Петър Колев
Изпълнител: “Унистрой холдинг”, контролирано от Димитрина Алексиева
Проектът: RUHouse се планира да е 8-етажна сграда. Постройката е от затворен тип, разделена на четири входа с общо 107 апартамента, в това число 13 мезонета/къщи, 12 апартамента с 3 спални, 55 апартамента с две спални и 27 апартамента с една спалня, СПА/фитнес, подземен паркинг със 124 места, 2 магазина и RUH офис.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Вандали изпотрошиха над 60 спирки в София, а щетите са за над 60 хил. лв.

Все повече спирки в София стават обект на вандалски...

Кола се заби в стълб на метри от автобусна спирка в София (СНИМКИ)

Кола се заби в стълб близо до автобусна спирка...