петък, март 29, 2024

800 нови работни места от индустриалните зони в Бургас

Date:

Сподели новината.

През новата година местната власт в Бургас ще положи усилия за изграждане на довеждаща инфраструктура до индустриални терени, при които има заявени инвестиционни интереси. От тази година Общината ще предоставя допълнителни стимули за сертифицирани инвеститори, съобщи Димитър Николов при представянето на Бюджет 2018. Освен бързо административно обслужване, те ще заплащат и намалени такси за всички технически услуги.

„Развитието на индустриалните зони е процес, на който Община Бургас постави началото през 2009 г. със създаването на Индустриален и логистичен парк – Бургас. До този момент там са изградени улици, локално пътно платно, улично осветление, противопожарни хидранти, улични канализационни мрежи за битови и дъждовни води, водопроводи, електро-преносни съоръжения, трафопостове. Общата площ на зоната е 240 дка, като към момента 80% от капацитета й е запълнен. В зоната вече има над 30 инвеститора, повечето от които в момента строят базите си. Част от тях ще открият производствата си през 2018 година”, обясни градоначалникът.

В процес на строителство са производствени бази за хидравлични компоненти, пропан – бутан, метални изделия, месни продукти, хлебни изделия, изработване на сувенири и др. Заявен е и инвестиционен интерес за производство на части за железопътната индустрия и автомобилостроенето.

Общият размер на привлечените инвестиции в зоната надхвърля 80 млн. лева и се очаква да бъдат разкрити над 800 нови работни места, пише оце медията Кмета БГ.

„Изчерпването на капацитета на зоните наложи да се търсят нови производствени терени. Затова през 2018 г. стартира ФАЗА 2 на Индустриалния парк. На територия от 600 декара в Южна промишлена зона в Бургас ще бъдат обособени парцели от 20 до 160 дка. Това ще даде възможност да се търсят големи инвеститори”, каза още кметът Николов.

През изминалата година бяха изпълнени ключови инфраструктурни проекти за Бургас, какъвто е изграждането на ул. „Крайезерна“. Така е осигурена пряка връзка между Индустриален и логистичен парк – Бургас фаза 1 и фаза 2 с магистрала Тракия.

Индустриалният парк в Българово е другата зона, където ще бъдат вложени средства за изграждане на инфраструктура. Общата площ на зоната е 110 дка, като към момента 50% от капацитета й е запълнен. Закупени са терени от 5 компании – италиански производител на детайли за обувната промишленост, търговско-сервизни бази за земеделска техника, производство на ВИК продукти за канализационни мрежи, складова база за земеделска продукция.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Партия Средна европейска класа няма да подкрепи правителство начело с премиер от ГЕРБ

От самото създаване и реализирането на идеята и коалицията...

Страхотна вест за селищата в Странджа! Инвестират над 45 милиона лева

Започна основният ремонт на третокласния път III-907 Босна –...

Бургазлии почетоха своите освободители(снимки)

Бургас почете днес делото на руските воини паднали за...

Независима ли е независимата експертиза при повторното броене на изборните бюлетини в Бургас?

В Бургас, резултатите от изборите за общински съветници събуждат...