четвъртък, април 25, 2024

Мол Странд намери купувач, става клиника

Date:

Сподели новината.

Мол Странд може да стана медицинско заведение. Към него интерес има от солиден инвеститор, който е собственик на няколко болници в България. Това коментираха от бившия мениджмънт на търговския обект. На този етап обаче не се разкрива името на кандидат-собственика. Преговорите са започнала преди около месец. Инвеститорите обаче не са искали да участват в търговете, които се провеждат от съдия-изпълнител. Те настояват да купят обекта след преговори за цената. В момента тя е паднала на много ниски нива.

Факт е, че няколко опита да  бъде продаден на търг мол “СТРАНД” се провалиха. В момента той е в много лошо състояние и се руши.

Първата продажба беше през октомври 2015г., но тя пропадна поради липсата на кандидат-купувачи. Тогава начална тръжна цена беше 33.3 млн. лв. При втория опит за продажба цената спадна на 26.6 млн. лв. Кандидати отново нямаше. За третия търг цената слезе на 15 млн. лв. И тогава нямаше купувачи. След месец за  мол “СТРАНД” бе сложен на тезгяха, като този път цената бе 12 млн. лв.В крайна сметка имотът бе свален от продажба. Ще бъде направена нова пазарна оценка и тогава ще стартира нова тръжна процедура. ” След евентуална нова оценка, цената ще се вдигне. Целта е имотът да бъде продаден, а не подарен” това коментираха от кантората на ЧСИ, която се занимава с продажбата.Така вече три години няма развитие около мол Странд. В крайна сметка става ясно, че все пак има възможност да бъде осигурен инвеститор с интесери в медицинския бизнес.

Мол СТРАНД е в активите на КТБ и е първият в страната с открити площи. Върху развлекателния център има учредена ипотека в полза на КТБ. Ползваният кредит от „СТРАНД БУРГАС” АД за построяването и оборудването му е около 70 млн.лв. Разгърнатата площ на съоръжението е 60 000 кв.м. Стойността му е около 590 евро/кв.м. Предлаганата цена в момента е 250 евро/кв.м.

СТРАНД беше обявен за продажба, тъй като дължи почти половин милион лева и на Община Бургас от неплатени данъци и такси. Като представители на СТРАНД са вписани Мариела Михайлова Остенд и Дейвид Кауърд. Възможно е обаче общината да не получи тези пари, тъй като фалиралата КТБ е първият кредитор. Собственикът на проекта – “Странд Бургас”, не е направил плащания дори и след подписаното споразумение за разсрочване с общината.

Според публикуваната от съдебния изпълнител информация върху имота има две ипотеки от 2011 г., като кредиторите са британската непублична компания VFT Ltd. и фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ). Няма данни обаче за размера на заемите, а ипотеките не са отразени в Имотния регистър на името на “Странд Бургас”. Ипотеки в КТБ е имало на името на мажоритарния собственик Зет Би Ес, който държи 66% от акциите, но те са били заличени още през 2007 г. Останалите 34% в компанията се притежават от близката до КТБ фирма “Вивес”.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Какво се случва с язовир Камчия, сухата зима го изпразни

Сухата зима тази година повдига въпроса налице ли е нова...

Кметът на Карнобат: Все още не е открит източникът на миризмата от завода

Все още не е открит източникът, който причинява силната...

Бургас търси млади кадри за своите топ туристически обекти

И този сезон недостигът на кадри в туризма е много...