петък, март 29, 2024

Кирил Домусчиев превзема Бургас.Строи квартал за 1 милиард

Date:

Сподели новината.

Възможното най- апетитното място в Бургаско се подготвя ударно за т. нар. квартал на богатите в съчетания с развлекателен комплекс. Под пълна пара тече брегоукрепване защото златната местност „Кьошето“ или още „Ъгъла“ след прекръстването в ОбС, се явява свлачищна зона.

Разходите в целия район между бургаските солници и кв. Сарафово са в солиден размер и се плащат от родните и европейските данъкоплатци. По принцип мотива за пилотите и кубиците с бетон е опазване на бъдещата велоалея по самия черноморски бряг. В случая обаче строителната техника работи на над 100 метра от нея- в подножието на ската, а върху него щяло да се изгражда „осмото чудо на света“ и то май много скоро.

Нашите източници сочат, че ръка върху стотиците декари ще сложи не кой да е, а Кирил Домусичев. Делиорманският олигарх изглежда е окрупнил или е на финалната фаза в съдружие с частните собственици на терени и навярно общинската власт. Естествено гласност не се дава, а за да идеш дотам и полюбопитстваш, трябва да си с джип или високопроходим велосипед, информационна табела няма. Като изключим набучените в пръстта табели за строителен обект и дотам. А географията е повече от приказна- на изток е целия залив,

на запад e Бургас и можеш да го хванеш в две шепи,

на север е квартал Сарафово и новото баровско яхтено- рибарско пристанище.

На юг пък в далечината е летище Бургас.

Логистика- един път. Домусчиев имал определена концепция за развитие и бил готов да извади близо 1 милиард лева, според отлично запознати. Нещо повече- щял да се придържа към предложения преди години проект от общината, който е съобразен със защитените зони край Атанасовско езеро. Много преди да се изгради, каквото и да е, интересът от кандидат купувачи бил осезаем, основно чужденци.

Южно от спортния комплекс е предвиден конгресен и изложбен център с обща площ от 2.6 ха. В проекта било отредено място за аквариум и аквапарк. Жилищните постройки или т. нар. мини сарайчета щели да са ниско стрителство. Подобно като при Шарлопов край Созопол. Има голяма въпросителна обаче пред строителната еуфория.

Освен изказвания за неизбежния шумов терор от прелитащите самолети има и такива, които категорично предупреждават за неустойчивост на терена. Още повече че преди години този въпрос също е стоял на дневен ред пред бургаската общинска администрация и тогава категорично е станало ясно, че на това място ако не земеделски земи, то може да има само паркови пространства с леки постройки. В проекта на Кьошето наистина се говори по- скоро за сгради с ваканционни апартаменти, но са оставени и много вратички. Чуват се и гласове на предупреждение, че всеки мъдро съобразен и минал през всички процедури на съгласуване проект след това бива променян с допълнителни строителни разрешения или просто нарушения, които остават без последствия.

Общинските специалисти приемат със спокойствие факта, че „няма такъв план, при който всички да са 100% доволни“. В последните месеци обаче се чуват все повече гласове за това, че проектът цели да удовлетвори един-единствен инвеститор. Факт е, че рекламата за изграждане на най- престижния квартал на Бургас вдигна цените на земеделските имоти и много агенции предлагат оферти с места именно в този район. Надделява мнението, че проектът трябва да бъде подложен на сериозно обсъждане, а публичният и гражданският интерес да бъдат съчетани и балансирани. В противен случай, споровете могат да дадат тласък на поредица от съдебни дела.

РИОСВ не бърза да даде оценка на проекта, а общинският съвет – да го гласува. Защото е ясно, че бъдещето на новия квартал ще продължи да вдига градуса на напрежението. Не е тайна, че собственика на „Лудогорец“ има влияние където трябва и засега си играе тихичко своя мач, поне привидно е така. Братя Домусчиеви со крото со благо са и нещо като властелини на възможно най- апетитните пристанищни зони в Бургас- Изток 2 и Запад. Там вносът и износът на всевъзможни стоки се вихри с все сила, със сигурност се обслужва и военнопромишления комплекс. „Златната кокошка“ за олигарсите обаче в концесионираната от тях територия са тръбите за Южен поток. Близо 3 години те са струпани на склад на всевъзможни места, бяха бутани сгради заради тях, а според различни източници, само на ден наема който се калкулира е около 200 000 лева.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Партия Средна европейска класа няма да подкрепи правителство начело с премиер от ГЕРБ

От самото създаване и реализирането на идеята и коалицията...

Страхотна вест за селищата в Странджа! Инвестират над 45 милиона лева

Започна основният ремонт на третокласния път III-907 Босна –...

Бургазлии почетоха своите освободители(снимки)

Бургас почете днес делото на руските воини паднали за...

Независима ли е независимата експертиза при повторното броене на изборните бюлетини в Бургас?

В Бургас, резултатите от изборите за общински съветници събуждат...