четвъртък, април 25, 2024

Как Митко Събев и Денис Ершов загубиха 300 милиона евро

Date:

Сподели новината.

Разпадът на огромната икономическа империя „Петрол холдинг“, която доскоро бе сред най-сериозните играчи на нашия пазар, вече е безспорен факт. Безумната война за контрола върху нея, която водиха години наред мажоритарните й акционери Денис Ершов и Митко Събев, я доведе до истински крах.  А те двамата загубиха достъпа си до най-ценния й актив – водещия дистрибутор на горива в страната „Петрол“ АД,  който от доста време вече не е част от холдинговата структура. Но „сраженията“ не спират, те продължават и до днес – вече пренесени на терена на прокуратурата и съда. А делата за останките й (и търговски, и наказателни), които стават все повече, със сигурност ще се проточат в необозримото бъдеще.Всъщност със смъртта на Денис Ершов част от делата и проблемите ще се решат, но от империята вече не остана нищо.

. Магистратите заседаваха по повдигнатото от прокуратурата  (преди близо пет години) обвинение срещу Денис Ершов и Цветан Димитров за длъжностно присвояване в особено големи размери. Според обвинението в периода 10 март 2009-а – 20 юли 2010-а, докато Ершов е един от мажоритарните акционери в компанията, а също член на управителния й съвет, а по-късно и на надзорния съвет на “Петрол” АД, е подписал акт за възлагане за проучване и привличане на нови инвеститори с Цветан Димитров в качеството му на директор на отдел “Финанси и икономика” в “Петрол” АД. Целта е финансовото оздравяване на компанията, която вече беше започнала да се “клати”. Именно на това основание са били отпуснати определени средства. Този факт е “убегнал” от полезрението на прокурорите и те са определили ползването им като “присвояване” – сумата е над 1.093 млн. лева.

В тази връзка трябва да припомним и за показния арест на Ершов на 13 август 2012 година. В този ден той бе конвоиран от Бургас до София,  за да му бъдат предявени тези обвинения. Трудно може да бъде обяснена строгостта на тогавашните „мерки“ на прокуратурата на фона на сегашното развитие на делото и при категоричността на приетата по време на съдебното  заседание тази седмица съдебно-финансова експертиза, чиито заключения далеч не потвърждават тогавашните заключения на държавното обвинение.

Точно този документ очевидно е напът да спука балона на прокурорското обвинение, тъй като заключенията в нея са доста по-различни от техните съждения по въпроса. Решение на съда ще има най-рано на 8 октомври, когато е насрочено следващото заседание.

“Обвиняемият” Ершов коментира, че е безумно да се твърди, че е „присвоявал“ собствените си средства сам от себе си…?!

Що се отнася до Цветан Димитров, той е подведен под отговорност именно в качеството му на  бивш финансов директор, който е предоставил тези средства на Ершов – и както вече уточнихме – един от мажоритарните собственици на компанията към онзи момент.

За да разберем повече подробности, се свързахме с адвоката на покойноя  Ершов – Анна Попова.  Тя направи следния коментар пред в. „БАНКЕРЪ“:

„Делото върви към изясняване на фактическата част. Според приетата съдебно-финансова експертиза с промяната на падежа на евробондовете (еврооблигации, емитирани от “Петрол” АД на 26 октомври 2006-а на международните капиталови пазари) до 26 януари 2017-а отчетът на Ершов за свършената от него работа по изпълнение на възложените му от компанията задачи, свързани с търсене на нови инвеститори и разширяване на дейността й, е трябвало да бъде приет именно през 2017 година. Нека обаче припомня, че още преди години моят клиент направи няколко опита да предостави този отчет на компанията, но така и никой не се яви на посочената от него дата за събрание на съвета на директорите на дружеството. По мое мнение в тази връзка няма да е пресилено, ако кажа, че прокуратурата е избързала с обвинението си. Не искам да коментирам факта, че материалите по делото сочат, че става дума за изцяло търговски правоотношения, които са извън периметъра на наказателноправната материя. На този етап не мога да си позволя да прогнозирам изхода от това дело, но според мен от събраните доказателства по него става ясно, че реално липсва изпълнен фактически състав на престъпление, който да обоснове осъдителна присъда. Личното ми мнение е, че Ершов е невинен. По-скоро той е жертва на корпоративни интереси, които умело се съчетават с трудно работещата правоохранителна система у нас“.

Какъвто и да е изходът от това дело обаче, съдебните битки за остатъците от холдинга продължават. Вестник “БАНКЕРЪ“ научи още някои любопитни подробности около продължаващите удари под кръста, които си нанасят бившите приятели и съдружници Ершов и Събев. Заведени са десетки съдебни дела и сигнали до специализираната прокуратура и до Комисията за финансов надзор за, меко казано, странни „решения“ за залози на печеливши до преди години дъщерни  дружества на холдинга, и то ден преди смяната на караула в управлението му на 13 ноември 2013 година. Точно на тази дата, когато след дълга съдебна битка и  поредица  съдебни решения  Ершов успя да се върне в управлението на холдинга, откъдето преди това беше отстранен.

Попаднахме на два сигнала, подадени  от Ершов (първият в края на април и вторият на 19 юни), по който вече работят специализираната прокуратура и Комисията за финансов надзор. По наша информация вече е образувано досъдебно производство. От него става ясно, че са направени няколко опита за прехвърляне на активи за десетки милиони ден преди вписването в Търговския регистър на Ершов като изпълнителен директор на „Петрол холдинг“ (на 13 ноември 2013-а).

Странни сделки са извършвани именно с перлите в короната на холдинга – с най- печелившите дружества от орбитата му – „Транскарт Файненшънъл Сървисес“, „Балнеохотел Поморие“ АД и „Морско казино“ ЕАД. На този етап споровете около тях продължават, а делата – да се точат.

Тук е моментът да отбележим, че далеч не е за пренебрегване и фактът, че дори след вписването на  Ершов като изпълнителен директор и на новия съвет на директорите на „Петрол Холдинг“ АД от 13 ноември 2013-а документите от холдинга, респективно от дъщерните му дружества, не са предадени и до ден днешен на новото му ръководство, което е било задължение на предишния изпълнителен директор – Орлин Тодоров. Според сигнала, по който в момента работи специализираната прокуратура,  в първите седмици след вписването на Ершов  са били съставяни „неистински и антидатирани документи“, чрез които са натрупани задължения за милиони в „сметката“ на  „Петрол Холдинг“ и на дъщерните му дружества. Целта е била умишлено източване на средствата и активите на основното юридическо лице и пълното му декапитализиране. Дали тези обвинения ще бъдат потвърдени и какъв ще бъди изходът от цялата тази прокурорско-съдебна сага, никой не се и опитва да гадае. Сигурното обаче е едно, че тя на практика начерта пътя на империята към пепелището.Факт е обаче, че от тази война Митко Събев и покойния Ершов са загубили около 300 милиона евро, според изчисления на експертите .

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Опустошението на Видин

Поначало когато Ви разказваме за интригуващото минало на българската...

Изграждат голяма фабрика край Нова Загора

Нова фабрика за производство и бутилиране на обогатена с...