сряда, април 24, 2024

Как Бургасбус излъга бургазлии

Date:

Сподели новината.

На последната сесия мнозинството в местния парламент на Бургас гласува билетчето за градския транспорт да бъде увеличено от 1 лева на 1,30 лева като цена. Това е скок с 30 процента и според икономистите в случая може да бъде използван термина “шоково увеличение”. Като мотив по време на сесията от превозвача изтъкнаха невъзможността да се обслужват кредитите на дружеството, както и разкриването на две нови автобусни линии, с което ще се увеличи общия километраж годишно.
Анализите обаче показват, че бургаските граждани са умело манипулирани. Защо?
По отношение на взетите нови  кредити преди няколко месеца имаше дискусия. Тяхната обща стойност е над 2 милиона лева. Единият е за закупуване на техника за чекиране на пътниците. Вторият кредит обаче е за закупуване на 7 нови автобуса. Въпросът е защо е било необходиво да се тегли заем за това, при положение, че Бургасбус разполага с 50 по-стари машини на склад, които обаче са в прилично състояние. По – голямата част от тях могат да вършат работа още поне 5 години. Сега този кредит ще се изплаща от бургазлии с увеличението на билетите. Ненужното вземане на кредит тогава бе изтъкнато от общинския съветник Константин Бачийски, но гласът му остана глас в пустиня.
Твърденията, че се увеличава общия пробег на автобусите по пътната мрежа също не отговаря на истината. Справката показва, че по план за 2018 година общинските возила ще преминат с 200 хиляди километра по-малко в сравнениес 2016 година. За този година все още няма изготвена справка. В същото време според план-сметката разходите за километър изминато разстояние се увеличават от 2,34 на 2,58 лева. Това също било причина за увеличение на цената. Стойността от 2,58 лева на километър и много странно, при положение, че частните превозвачи возят на 1,50 лева на километър, а някои и на по-ниски цени. Как така на тях им излиза сметката, а на Бургасбус не.
В докладната записка, която мотивира увеличението на цената на билетите е показано, че през 2018 година в общинското дружество ще работят 1258 души. Това е абсолютно нереална цифра, която не отговаря на истината и показва изкуствено завишение на разходните норми, което си е чисто ограбване на жителите на общината. Любопитно е, че справка за това, колко хора работят в Бурасбус през 2017 година не е показана.По време на сесията отново Константин Бачийски бе този, който повдигна скандалните теми. На неговите въпроси обаче отговор не бе даден.
В крайна сметка увеличението е вече факт. Въпросът обаче е какво финансират хората, които пътуват с автобусите – истински и належащи раходи или схеми с комисионни, които отиват в нечии джобове.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Какво се случва с язовир Камчия, сухата зима го изпразни

Сухата зима тази година повдига въпроса налице ли е нова...

Кметът на Карнобат: Все още не е открит източникът на миризмата от завода

Все още не е открит източникът, който причинява силната...

Бургас търси млади кадри за своите топ туристически обекти

И този сезон недостигът на кадри в туризма е много...