четвъртък, март 28, 2024

Проект за 120 милиона лева променя Бургас

Date:

Сподели новината.

Бургаската строително-инвестиционна компания “Триа инвест” започна изграждането на мащабен мултифункционален комплекс в града. Проектът Central park ще бъде разположен на площ от 35 дка и ще включва три жилищни и три офис сгради, конгресен център, зелени площи, включително и ботаническа градина, фитнес и SPA център, търговски обекти, ресторанти и площад с фонтан – водно огледало. Общата инвестиция в проекта, който ще се реализира през дъщерната компания “Сентрал парк Бургас”, ще е 60 млн. евро.

Мащабен проект

Комплексът ще бъде разположен в кв. “Славейков”, до парк “Изгрев” и в близост до мол “Галерия”. Предвидената разгъната застроена площ е 200 хил. кв.м, от които 150 хил. кв.м ще бъдат жилищни и бизнес сгради. Отделно от това инвеститорът ще изгради две подземни нива с паркоместа от по 25 хил. кв.м.

Плановете на инвеститора са проектът да бъде завършен в рамките на три години. Трите жилищни сгради ще разполагат с общо 690 апартамента, като едната от тях е предназначена за хотел. Другите две ще бъдат съответно с 16 и 18 жилищни етажа, като от интернет страницата на “Триа инвест” се вижда, че апартаментите в тях вече са обявени за продажба, а цените варират в диапазона 680-905 евро за кв.м, с включени към имотите паркоместа.

Бъдещите три бизнес сгради пък ще предложат на пазара 51 000 кв.м офис площи с капацитет до 5000 работни места. През последните години Бургас се превръща в атрактивна дестинация за бързо развиващите се компании от ИТ и аутсорсинг секторите, чиято експанзия е свързана и с търсенето на достатъчно големи качествени офис площи. Явно в тази посока търсят възможности и от “Триа инвест”.

“При проектирането и енергийните решения се постарахме проектът да отговаря на нуждите на пазара на недвижимите имоти в идните 10 години”, посочва адв. Мартин Богдев, който е представител на инвеститора.

Бургаският Central parк ще разполага и с до 1555 паркоместа, като 500 от тях ще бъдат прилежащи към бизнес сградите, 690 са предвидени за апартаментите в жилищните сгради, а 360 ще бъдат за обществено ползване.

Инвеститорите съобщават още, че идеята е комплексът да е изключително “зелен” – освен предвидените над 7000 кв.м зелени площи плановете включват инсталиране на 7000 кв.м соларни панели, с които да се захранват общите части на сградите и алейното осветление. Част от енергията ще бъде използвана и за поддръжката на ботаническата градина, която ще бъде изградена в комплекса. Предвидена е и система за събиране и пречистване на дъждовна вода, която ще позволява използването й за битови нужди. “Идеята и концепцията при проектирането е “обличането” на сградите в зелена и природосъобразнa среда”, обяснява арх. Димитър Шаренков, чийто екип е работил по проекта.

За инвеститорите

Собствеността в инвеститора “Триа инвест” е разделена поравно между Здравко Станчев и Янко Кесаровски. Групата им, в която влизат и още няколко дружества, стои и зад проекти като едноименния търговско-административен център “Триа”, 18-етажната сграда Sea Garden Panorama на входа на Морската градина в Бургас и медицинския център “Св. Николай Чудотворец” в града. Консолидираните приходи на групата, в която влизат още няколко дружества, за 2016 г. са 15.6 млн. лв. при 10.3 млн. лв. година по-рано. Финансовият резултат за последната година е отрицателен – загуба от 592 хил. лв., при печалба от 68 хил. лв. за 2015 г.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Партия Средна европейска класа няма да подкрепи правителство начело с премиер от ГЕРБ

От самото създаване и реализирането на идеята и коалицията...

Страхотна вест за селищата в Странджа! Инвестират над 45 милиона лева

Започна основният ремонт на третокласния път III-907 Босна –...

Бургазлии почетоха своите освободители(снимки)

Бургас почете днес делото на руските воини паднали за...

Независима ли е независимата експертиза при повторното броене на изборните бюлетини в Бургас?

В Бургас, резултатите от изборите за общински съветници събуждат...