сряда, април 24, 2024

Бургас достига 300 хиляди жители

Date:

Сподели новината.

Бургас ще достигне 300 хиляди жители.

Това показват анализите на екпертите по демографските проблеми. Морският град ще бъде един от малкото, който в следващите години, не само няма да намалява, но ще се разраства. Според прогнозите до 2023 година Бургас вече ще наброява 300 хиляди жигели.

В момента в града живеят около 240 хиляди души. Прирастът ще дойде от продължаващата миграция от вътрешността на страната, притокът на руски граждани, както и завръщане на част от емигриралите на Запад бургазлии.

Смята се, че след 2019 година процесът на износ на родна работка ръка към Германия, Франция, Англия, Испания и други европейски държави ще спре. Прогнозите са ,че българите ще започнат да се връщат към родните места. Това важи и за Бургас.

В крайна сметка градът ще бъде един от най-бързо и динамично развиващите се в следващите години. Допълнителен импулс в тази посока ще дадат и двата индустриални парка, които се изграждат. Става въпрос за тези в Равнец и Българово.

Очаква се те да генерират допълнително над 5000 нови работни места, което ще е стимул на хората да се заселват в региона.

Развищият се туристически бизнес и очакванията за по-продължителни сезони също имат влияние върху процесите на увеличение на населението на града.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Какво се случва с язовир Камчия, сухата зима го изпразни

Сухата зима тази година повдига въпроса налице ли е нова...

Кметът на Карнобат: Все още не е открит източникът на миризмата от завода

Все още не е открит източникът, който причинява силната...

Бургас търси млади кадри за своите топ туристически обекти

И този сезон недостигът на кадри в туризма е много...