петък, март 29, 2024

Тъжната история на един бургаски мол

Date:

Сподели новината.

Най-голямата финансова афера за всички времена в България – тази с Корпоративна търговска банка, прати в небитието куп кухи фирми, създадени изцяло с капитал, осигурен от необезпечени кредити. Заедно със съмнителните дружества, учредени с единствената цел да точат държавата, изчезнаха над 4,2 милиарда лева. Толкова липсвали в КТБ след фалита на банката, казват синдиците й.

Това е най-дръзкият обир на българския народ, който тепърва ще връща парите.
Понеже виновните са над закона, в затвора няма да видим нито един от тях. Нито ще научим мръсните тайни на големите играчи, организирали „голямото ужилване“.
Тези дни Камарата на частните съдебни изпълнители публикува една странна обява, че в Бургас се продава „поземлен имот“ за бомбастичната цена от 15 000 000 лева. Непредубеден кандидат купувач би решил, че има грешка – толкова скъпи парцели и на първа линия до морето трудно биха били продадени. Докато не отвори прикачените файлове, скрити в съобщението.

От текста става ясно, че имотът е от 29 декара, намира се в местността Лъджа йолу (защо е записана с турското й наименование, след като имената на местностите в Бургаска област бяха сменени с български още през 2011 г. с решение на ОбС, е друг въпрос) и е отреден за „търговски център за промишлени стоки“. Следват страница и половина изброяване на параметри, УПИ-та, заповеди на Община Бургас.

Някъде в края, в едно изречение, между другото е споменато, че този „парцел“ се продава ведно със сграда, представляваща търговски център „Дъ Странд“. И едно семпло изречение, че „постройката се състои от частично вкопан партер, първи етаж и мецанин“.
Инвеститор от София, например, който не е чувал за драмите около бургаския мол „Странд“ и неговия собственик „Странд Бургас“ АД, трудно би се ориентирал в ситуацията. Не би му и минало през ума, че офертата всъщност не е за „земеделска земя“, а за хипермаркет от открит тип, рекламиран при откриването му през 2013 г. като най-модерният в страната.

Каква е връзката между мола и фалита на КТБ?
Свързващото звено са едни 80 000 000 лева. Преди три години бургаската общественост с радост научи, че чужд инвеститор е избрал морския град, за да построи в него огромен магазин с кинозали, детски увеселителни кътове, заведения и т.н. благинки. Както и да привлече световни модни марки, които специално за бургазлии да продават стоките си на символични цени. И много нови работни места също така.

Само месец след еуфорията стана ясно, че „чуждият инвеститор“ или е голяма скръндза, или зад него няма никакви капитали. Защото, вместо да вложи в начинанието свои средства, той изтегли кредит от КТБ в размер на 40 милиона евро. Необезпечен, разбира се. Срещу ипотека върху бъдещата постройка и върху земята, която не струва и една четиридесета от този дълг.

Само два месеца след помпозното откриване, молът затвори врати. Обяснението – фалитът на КТБ. Към момента задълженията на „Странд Бургас“ АД надхвърлят 100 000 000 лева. Освен на „Корпоративна търговска банка“, дружеството дължи пари на „Ви Еф Ти лимитед“ – Лондон и още 800 000 лв. на Община Бургас от неизплатени данъци и такси.

През 2015 година  Бургас заведе дело срещу управителите на „Странд“ Мариела Михайлова Остенд и Дейвид Кауърд и го спечели на всички инстанции. Имотът, който е ипотекиран и възбранен, бе пуснат за публична продажба от съдия-изпълнител първоначално за над 40 млн. лв., след което цената му падна на малко над 30 млн. лв., докато се стигне до сегашните 15 милиона. Единственият оптимист, че молът скоро ще намери своя нов собственик, е честният съдебен изпълнител Янко Бъчваров (виж интервю с него по-долу).

Всъщност, според запознати със съдбата на „Странд“, за мола отдавна има купувач, който обаче чака цената му да падне още повече. Новият собственик пък се свързва с името на Делян Пеевски, който е отворил уста да лапне цялата държава. В последно време депутатът от ДПС купува на килограм сгради, заводи, цели дружества. Негово притежание стана „Химко“ – Враца, новата сграда на телевизия БТВ, веригата магазини „Техномаркет“. Към списъка можем да прибавим и „Булгартабак“ и още мн. др.
Дали той или подставена от него фирма се е прицелила и към бургаския мол, предстои съвсем скоро да видим. Поредният търг за„Странд“ е обявен за 8 февруари. Ако и той се провали, следва определяне на нова дата през март.

Кой стои зад мол „Странд“

Земята под хипермагазина е придобита още през 2007 г. от фирмата „Ти Пи Ай  Бургас” ЕООД с кредит от английска фирма и Корпоративна търговска банка. През септември 2011 г. „Ти Пи Ай” се преобразува в „Странд Бургас“ ООД, а впоследствие – в „Странд Бургас“ АД.
При учредяването на акционерното дружество акции записват дружествата „Вивес” АД (9362 акции) и „Зет Би Ес” ООД (18173 акции). В борда на директорите на „Странд“ са избрани англичанинът Дейвид Кауърд, Мариела Остенд, Андрю Евънс, Александър Цветков и Венета Николова.

„Вивес” има участие като собственик в няколко дружества, свързвани с КТБ. До 2007 г. „Вивес” е съпритежател заедно с физическото лице Ирен Кръстева на “Нова българска медийна група холдинг”.
Кръстева е майка на Делян Пеевски, а групата в момента е издател на вестниците „Монитор”, „Телеграф”, „Политика”, както и на най-големите регионални вестници: „Марица”, „Струма” и великотърновския „Борба“. Венета Николова от борда на „Странд“ и до момента е управител на Издателска къща „Борба“, половината от която е притежавана от НБМГХ.

Основният акционер на “Вивес” АД е управителят на „Странд“ Александър Цветков с 4500 дяла. Миноритарният акционер Бисер Лазов (500 дяла) e в борда на директорите на „Бромак финанс“, собственост на „Бромак“ ЕООД.
Последната фирма бе еднолична собственост на Цветан Василев и чрез нея той държеше контролния пакет акции КТБ (партньор на руската банка ВТБ, наричана в Русия „банката на Путин“). Заедно двете банки – КТБ и ВТБ, купиха стратегическите предприятия „Виваком“ и „Булгартабак“. 

Мажоритарният собственик на „Странд“ е “Зет Би Ес” ООД. Дружеството се явява собственост на англичаните Дейвид Кауърд (676900 дяла), Андрю Евънс (71200 дяла) и българката Мариела Остенд (676900 дяла). Остенд е финансист, специализирала в лондонското Сити и е създала ZBS заедно с Дейвид Кауърд, пише в нейната публична биография.

Тя е едноличен собственик на „Ти Пи Ай” – дружеството, купило земята под мола през 2007 г. за близо 4,3 млн лева. Придобивката става с кредити от английската фирма „Ви Еф Ти лимитед” и от Корпоративна търговска банка (10 млн. лв.). През март 2008 „Зет Би Ес” купува „Ти Пи Ай”, а впоследствие терените са укрупнени в един имот от 29 декара.
Основен кредитор на „Зет Би Ес”, а фактически и на „Странд Бургас“ АД става КТБ. Банката на Цветан Василев кредитира и построяването на сградите на мола, сочи справка в имотния регистър. Целият търговски комплекс със РЗП 61707 кв/м, заедно с 29 декара земя, на които е построен, е ипотекиран в КТБ срещу 35 204 940 лв. на 16 септември 2011 г.

Десант

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Партия Средна европейска класа няма да подкрепи правителство начело с премиер от ГЕРБ

От самото създаване и реализирането на идеята и коалицията...

Страхотна вест за селищата в Странджа! Инвестират над 45 милиона лева

Започна основният ремонт на третокласния път III-907 Босна –...

Бургазлии почетоха своите освободители(снимки)

Бургас почете днес делото на руските воини паднали за...

Независима ли е независимата експертиза при повторното броене на изборните бюлетини в Бургас?

В Бургас, резултатите от изборите за общински съветници събуждат...