петък, април 26, 2024

В Бургас вече няма безработица

Date:

Сподели новината.

Бургас се смята за един от най-проспериращите градове в страната. Той обаче не остана незасегнат от световната криза, която избухна през 2008 година, и която засегна сериозно и България. До средата на същата година в целия регион вреше и кипеше най – вече благодарение на интензивното строителство и съпътстващите бизнеси. Сривът след това доведе до тежка негативна спирала. Десетки хиляди хора в региона останаха без работа, а много фирми директно фалираха. 2009 година беше една от най-тежките. Тогава безработицата в Бургас растеше с много сериозни темпове и надмина 10 процента. Нива, които бяха непознати от 1999 година. След това започна бавното възстановяване, за да се стигне до сегашните показатели. По последни официални данни през месец август безработицата в града е паднала под процента.Това е ниво, което според експертите означава, че безрабоцита реално няма.
През лятото дори имаше и сериозен недостиг на работна ръка на няколко позиции. Търсеха се бармани, сервитьори, масажисти, аниматори, готвачи, шофьори и спасители. Предприемачите в туризма бяха принудени да вдигнат заплати с по 25-30 ппроцента, а в
някои позиции и до 50 процента спрямо миналата година. Наложи се дори и внос на работници от Украйна и Молдова, но и това не реши проблемите с голямото търсене и малкото предлагане на работна ръка. И докато летният дефицит може да бъде обяснен с голямата сезонна заетост и разкрива на много временни работни места, то вече има и сериозен наплив и търсене на работещи и през есенните и зимните месеци.
В последните години в Бургас икономическите процеси доведоха до разкриване на нови работни места и до сериозно оживление в определени сектори. В последните три години строителството отново набира висока скорост, като в момента освен инвестиции в жилищни сгради, има и много средства, които се влагат по капиталови програми, нови спортни обекти, както и ремонтни дейности. За тази години само на територията на Бургас ще се завъртят около 300 милиона лева само в този бранш. Това доведе до генериране на много нови позициии и разкриване на работни места. Логично, паралелно с развитието на строителството, оживление има и в съпъстващите сектори, като производство на цимент, търговия с материали, бетон, стомана, ел.инсталации, транспорт и др.
Сериозен подем се забелязва и в работата на пристанищата на територията на града. Частните портове на Кирил Домусчиев и Цветелина Бориславова постоянно качват своите обороти, като в същото време продължвата и инвестициите в ново оборудване, изграждане на прилежаща инфраструктура и складови и логистични бази.
В града има и една постоянно търсене на шофьори, доставчици, бармани, готвачи и общи работници. При някои от професиите заплатите достигат вече и до нива от 1200-1400 лева. Това важи най-вече за шофьори и доставчици, които обаче имат и по – тежки ангажименти, като заетост и плътност на работния процес.
Все още Бургас изостава обаче от предлагането на позиции с по-висока квалификации.Заплатите в IT сектора изостават значително от тази в столицата.В София заплащането тръгва от 1500 лева стартово и достига до 5000 лева за по-високите експертни нива, в зависимост и от позициите в управлението. В някои компании управителите и висшия персонал получават до 10 хиляди лева месечни възнаграждания. В Бургас това са немислими нива. Обикновено за работа в подобни офиси стартовото заплащане тръгва от 600-700 лева и достига тавани до 1500 лева, в много редки случаи до 2000 лева месечно. Това води и до изтичане на човешки ресурс към столицата, както и в посока чужбина. Една кратка справка показва, че в момента в Лондон се търсят ай ти експерти с добър английски език, чието заплащане стартира от 3500 паунда.В САЩ пък годишната заплата на този тип специалисти тръгва от 65 хиляди долара на година.
Добрата локация на града е предпоставка за развитие на технологичния сектор и е цяла загадка защо в тази посока няма реални стъпки. Все пак в последните една -две години общинското ръководство прави опити за привличане на инвестиции и компании в сектора.
Самият IT сектор вече генерира около 15 процента от БВП на страната. Това го поставя на едно от водещите места в сравнение с останалите отрасли. За сравнение – преди 10 години той е формирал 5,4 процента от икономическия продукт на България. Именно заради неговите динамични темпове на развитие е необходимо и в Бургас да бъде направено необходимото за изграждане на технологични хъбове и инвестиции в нови дигитални и информационни технологии.

 

Изграждащите се нови индустриелни зони би трябвало да предложат повече опции и в разкриването на нови производствени мощности и привличане на инвеститори. Това би ликвидирало безработицата в целия регион. Защото, дакота в Бургас хора без работа почти няма, то в градове като Средец, Малко Търново и Айтос проблемите са сериозни. Там заради икономическите тенденции се наблюдава миграция или към Бургас и столицата или директно към Терминал 2.

Все пак оптимизмът в областния център се завръща с все по-ниските нива на безработица. Бизнесът в града бележи постоянен ръст, заетостта се увеличава. Всичко това в комбинация с отличното управление на общината и реализирането на големи европроекти, както и привличане на държавен ресурс гарантира устойчив темп
и за следващите години. Не е случаен и факта, че Бургас е едно от малкото населени места, които все още не са засегнати от тежката демографска криза, която е обхванала цялата страна.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Какво се случва с язовир Камчия, сухата зима го изпразни

Сухата зима тази година повдига въпроса налице ли е нова...

Кметът на Карнобат: Все още не е открит източникът на миризмата от завода

Все още не е открит източникът, който причинява силната...