събота, април 20, 2024

До 150 лева на ден надница в строителството

Date:

Сподели новината.

Строителният бизнес отново е в подем в Бургас и региона. В последните една-две години в бранша се наблюдава голямо оживление, като вече се коментира, че дори са достигнати нивата отпреди кризата до 2009 година. Тогава, в периода 2005 – 2008 година строителството беше в огромен възход и дърпаше като локомотив икономиката, не само на региона, но и на цялата страна. След това оборотите спаднаха в чудовищни мащаби, което наложи и огромни съкращения в строителните фирми. Специално за Бургас и региона на улицата останаха над 30 хиляди души, които бяха ангажирани в бранша. Интересен факт е, че преди кризата заплащането в сектора беше достигнало до 120 лева на ден и то за общи работници. През 2010 година сумата вече беше 30 лева на ден и почти не се намираха свободни позиции. 
Постепенно браншът се съвзе, макар и с неравномерни темпове. Специално за Бургас и региона скоростта на възстановяване беше значително по-висока от останалите градове, като се изключи София. В последните две-три години на територията на общината бяха реализирани множество европейски проекти, което осигури постоянен финансов ресурс в сектора. Отделно, капиталовата програма на общината също гарантира сериозни средства в тази посока. Жилищното строителство пък вдига нивата си по различни причини, като една от тях е търсенето от страна на руски граждани, както и по-облекченото банково кредитиране. На територията на града пък започна и строителството на големи спортни обекти като зала „Арена Бургас“ и спортния център „Славейков“. Активно се изграждат нови обекти и в Логистичния парк, като там се очаква този процес да стане още по-интензивен. В момента на няколко терена тръгва мащабно строителство на нови жилищни и офис-сгради.. Програмата за саниране също осигури много солидни приходи на фирмите и доведе до разкриването на нови работни места. По този начин строителството в града видимо вдигна обороти. Това пък доведе то търсене на работна ръка.

В последните години немалка част от работниците, които станаха жертва на кризата от 2009 година, отидоха в чужбина. В една Германия общите работници получават по 2000 евро на месец, а специалистите стигат до 2600-2900 евро. Нивото на заплащане се вдигна и у нас. В момента на сериозните обекти общите работници получават по 60-80 лева на ден. Зидаро-мазачи, багеристи, кранисти достигат до надници от 120-150 лева на ден. Този тип заплащане се прави, ако работниците се пазарят за работа на парче или за определен период. При хората, които са заети по трудови договори, заплатите варират от 900 до 2000 лева на месец. Интересен факт е, че заради отлива и липсата на достатъчно квалифицирани работници, се налага внос на такива от други градове. Това пък стимулира отдаването под наем на площи за живеене на въпросните работници. Така част от старите работнически общежития в комплекс „Славейков“ вече са пълни. Много частни квартири също са отдадени под наем на пришълците. Най-много наемници идват от Ямбол, Сливен, Карнобат, Айтос. Има хора дори и от градове като Павликени, Лом и Бяла Слатина. Безработицата в техните региони ги тика към места, където има повече търсене на работна ръка. Разходите им за квартири и престой в повечето случаи се поемат и от работодателите. Освен че заплащането в строителството расте постоянно, някои от фирмите вече започват да предлагат и социални придобивки. Става въпрос за осигурена храна, медицинско обслужване в определени лимити, пари за дрехи, допълнителни бонуси при добре свършена работа, както и добре платени командировки на други обекти. 
Като цяло бумът в строителството движи и другите сектори в региона. Става въпрос за циментовите бази, каменни и асфалтови кариери, доставка на стомана, производство и търговия с дограма. По този начин пък се осигуряват допълнителни работни места. Отделно пари печелят и нотариуси, архитекти и инженери. От местни данъци и такси пък влизат доста солидни средства в бюджета на община Бургас. Смята се, че през тази година оборотът от строителство в региона ще надхвърли 300 милиона лева. Тези пари позволяват градът да запази ниските нива на безработица и в месеците извън активния туристически сезон. Очаква се скоро да стартира и изграждането на нов квартал край Бургас. Става въпрос за “Ъгъла”, който се намира между Солниците и квартал „Сарафово“. Не е ясно кога точно ще започне изграждането му, но със сигурност това ще доведе до още по-голям бум в сектора.

Общата сума на вложенията може да достигне 3 милиарда лева. Това ще бъде един нов квартал, но само за богати клиенти. Комплексите ще са лукс изпълнение и квадратен метър на зелено ще тръгва от 1500 евро. 
Голяма част от местата ще са с панорама към морето, а новата инфраструктура ще е на високо ниво. Места в този парцел имат множество бургаски бизнесмени и популярни обществени фигури, които още по времето на Йоан Костадинов успяха да се сдобият със земята. Сега тя е вече със “златен статут”. Очаква да се бъдат построени и много баровски вили, които ще се пуснат в продажба. Други пък ще реализират изцяло лични проекти. Като цяло към “Ъгъла” има огромен инвестиционен интерес и съвсем скоро там ще започне да се лее бетон. Това ще създаде и над 5 хиляди временни работни места и около 1000 постоянни. Паралелно с жилищното строителство ще бъдат изградени и много ресторанти, магазини, кафенета, офиси, площи, които предлагат услуги. Планират се и развлекателни комплекси.
Все още не е ясно дали ще бъде дадено начало и на проекта на Тодор Батков край квартал „Крайморие“ до нос Форос. Неговата реализация се бавеше по различни причини, но според самия бизнесмен моментът вече е дошъл. Не е ясно обаче дали той ще успее да намери нужното финансиране, защото става въпрос за инвестиция от 400 милиона евро. Подобна сума може да бъде осигурена единствено от чужда банка, или с мостови кредит от български банки.

От дълги години се коментира и един друг строителен проект, на който все още не е даден старт. Този на турския бизнесмен Фуат Гьовен.
Става въпрос за територията на бившия вече завод „Елкабел”, която е около 400 дка. Територията е на отлично комуникативно място, граничещо със широкия център, крайните квартали и индустриалната зона. Плановете на Гювен бяха там да бъдат построени жилищни сгради, търговски молове и административни офиси.
Общата инвестиция беше изчислена на 1 млрд. евро. Сумата трябваше да бъде осигурена от банкови кредити и инвестиционни арабски фондове.
Очакваше се да бъдат построени около 3 хил. нови апартамента. 
Гювен купи завода Елкабел” през 2004 г., месеци след смъртта на бившия собственик на „Мултигруп” Илия Павлов. Именно „Мултигруп” беше собственик на дружеството.
Тогава, според неофициална информация, Гювен е платил 80 млн. лв. В медиите преди няколко години беше публикуван дори идейният проект на новия комплекс. Това стана през 2008 година. След като икономическата криза връхлетя България, всичко замря. Според последни информации обаче, има нови планове за строителство там. 
Очаква се строителството да бъде водещият сектор в местната икономика през следващите години. Това ще гарантира допълнителни работни места, раздвижване и в други браншове и като цяло парични потоци на територията на общината. Въпросът е дали ще се стигне пак до строителен балон, който рано или късно ще гръмне, или този път инвестициите в бранша ще бъдат по-премерени и изчислени. В същото време Община Бургас прие и нови зони за жилищно строителство, които пък показват как ще се развива градът и в какви посоки. Бяха осигурени и нови зони за бизнес строителство. Общо за жилищно и бизнес строителство новите площи са около 10 хиляди декара.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Опустошението на Видин

Поначало когато Ви разказваме за интригуващото минало на българската...

Изграждат голяма фабрика край Нова Загора

Нова фабрика за производство и бутилиране на обогатена с...

Вълна от рокади в енергетиката

С решение Съвета на директорите (СД) на "Български Енергиен...

Банките в България с нова вълна на повишение на таксите

Банките в България отново повишават таксите по своите услуги,...