събота, април 20, 2024

Вдигат данъците в 4 квартала на Бургас

Date:

Сподели новината.

Общинският съвет в Бургас реши да вдигне данъците в 4 бургаски квартала – Банево, Ветрен, Черно море и Рудник. Основен мотив за това е, че през последните 5 години са инвестирани значителни средства в изграждането на съвременна инфраструктура и предлагането на качествени услуги по почистване и благоустрояване. Средното увеличаване е минимално и възлиза на около 10%. И 4-те квартала вече се определят като селище I-ва категория, зона V.

„В Банево плащат на година по 60 лева данък, в Сарафово по 90 лева, а в Меден рудник по 120 лева. Това са цените за жилище от 120 кв.м. Хората, които живеят в 5-та зона плащат значително по-малки данъци. Увеличаването не е толкова големи размери, но Закона за местни данъци и такси ни задължава да приемем тази стъпка“, каза Румен Шарпов, директор на дирекция “Местни приходи от данъци, такси и реклама”.

Чанка Коралска, зам.-кмет по строителство в Община Бургас, заяви от своя страна, че за ремонт на 85% улични настилки общината са инвестирали 2,5 млн. лева. Допълнително била изградена и велоалея от Банево до Ветрен за 250 000 лева. „Увеличаването е справедливо спрямо останалите граждани на община Бургас, които плащат многократно по-високи данъци„, поясни тя.

Кметът Николов също се изказа по темата и каза, че от администрацията са провели много срещи с ползите и недостатъците Банево и Ветрен да станат бургаски квартали. „Раздадохме много брошури с разяснения. Тогава хората казваха, че имат проблеми с мръсните води. Тогава стана ясно, че селата Ветрен и Банево не мога да кандидатстват по проект за нова канализационна мрежа като села, а само като квартали на Бургас. Всички изисквания бяха изпълнение и сега отпадните води в Банево е пречистват в по-високо качество от тези в Бургас. Планираме да изградим нова детска градина, да санираме обществени сгради и много други неща. Това  можеше да стана само, ако Банево и Ветрен станат квартали на Бургас. Трябва да има справедливост за всички граждани Бургас. Сега в Банево и Ветрен плащат данъци за село, а не за бургаски квартал„, сподели той.

„Искам отлагане с 1 година за увеличаването на данъците в бургаските квартали, защото не сме готови с проектите в инфраструктурата, които се извършват сега там. Това няма да се отрази катастрофално на бюджета на общината“, предложи Ивайло Вагенщайн от групата на НФСБ-СЕК. Идеята му не беше приета.

„В тази докладна мотивите са недостатъчни, като е посочено само, че там са вложени много средства в инфраструктурата, както и нова канализационна мрежа. Длъжници сме на Банево и Ветрен, защото проектите там не бяха качествени и не се изпълниха в срок. Нека подобрим услугата и последиците от изграждането на водния цикъл там.
Хората не са виновни, а ние ги наказваме. Предлагам в Банево и Ветрен да не се вдигат данъците“, каза Мосинов. Неговата идея същи не беше приета при гласуване

„Общината получава 45 000 лева данъци от Банево и Ветрен, а тя е инвестирала десетки милиони там. Много по длъжни сме на хората в к-с Меден рудник и централната част на Бургас“, сподели от своя страна Георги Дракалиев.

Предлаганите промени в устройствените зони на част от кварталите на гр.Бургас ще доведат до промени в задълженията за данък върху недвижимите имоти и такса битови отпадъци, ще се отразят и на размера на данъка при придобиване, плащан при възмездни сделки и при дарение на недвижими имоти. Това ще стане, тъй като основа за определяне на тези задължения са данъчните оценки на недвижимите имоти, изчислени по правилата на посоченото приложение.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Какво се случва с язовир Камчия, сухата зима го изпразни

Сухата зима тази година повдига въпроса налице ли е нова...

Кметът на Карнобат: Все още не е открит източникът на миризмата от завода

Все още не е открит източникът, който причинява силната...

Бургас търси млади кадри за своите топ туристически обекти

И този сезон недостигът на кадри в туризма е много...

Общинските съветници от ПП СЕК подкрепиха създаването на „Фонд за развитие на Летище Бургас“

Очаквано, общинските съветници от Средна Европейска Класа категорично подкрепиха...