петък, април 26, 2024

София е най-мръсната столица в ЕС

Date:

Сподели новината.

Качеството на въздуха в столицата се подобрява, но София все още е най-мръсната столица в Европейския съюз. Повишени норми на фини прахови частици са измерени в кв. “Бояна”. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на конференция, предаде БНТ.

По думите на министъра в 25 български града замърсяването е над пределно допустимите нива по законодателство. Най-високи нива на запрашаване на въздуха има във Видин, Монтана и Горна Оряховица. 

Европейската комисия вече осъди България заради мръсен въздух в почти цялата страна. В момента правителството търси отсрочка, за да предприеме мерки за справяне с проблема. 

Според еко министъра Нено Димов основният замърсител на въздуха са фините прахови частици. Сред останалите причини са битовото отопление, автомобилният транспорт, индустрията и енергетиката. 

Българското правителство се опитва да убеди Брюксел, че предприема мерки за справяне с проблема, надявайки се страната ни да получи отсрочка. Очаква се министрите да се обединят около около още предложения за подобряване на нивата на фините прахови частици. 

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

ВАС прекрати делото, заведено от Мая Манолова срещу демонтажа на паметника на Съветската армия

Върховният административен съд обезсили разпореждане на Административен съд София-град,...

Вандали изпотрошиха над 60 спирки в София, а щетите са за над 60 хил. лв.

Все повече спирки в София стават обект на вандалски...

Кола се заби в стълб на метри от автобусна спирка в София (СНИМКИ)

Кола се заби в стълб близо до автобусна спирка...