сряда, април 24, 2024

БАН смята АЕЦ “Белене” за осъществим проект

Date:

Сподели новината.

Българската академия на науките (БАН) представи дългоочаквания доклад за бъдещето на проекта АЕЦ „Белене“, поръчан от правителството. Задължително условие за жизнеспособността на проекта е той да е частен, но да има и държавно участие, като съотношението трябва да бъде 70:30 или в по-добрия вариант 80:20 в полза на частния интерес. Лихвата по финансирането на проекта трябва да бъде най-много 4.5% годишно, а инвестиционният разход за централата не трябва да надвишава 10.5 млрд. евро.

Също така трябва да бъдат поддържани определени нива на цената на електроенергията. Ако бъдат постигнати необходимите условия, посочени в анализа на БАН, „Белене“ може да замени АЕЦ „Козлодуй“, който трябва да спре да произвежда през 2047 – 2050 г. 

В присъствието на енергийния министър Теменужка Петкова учените обявиха, че съществуват 90 пазарни комбинации за проекта, а изводът е, че той е възможен, но само при посочените от тях условия.

Ако осъществяването на най-големия руско-български проект започне, той ще може да бъде бъде пуснат в експлоатация до 10 години. Също така според доклада “Белене” ще си избие инвестицията за около 20 години, но цената не бива да пада под 68 евро за мегаватчас.

Според проф. Александър Тасев, ръководител на проекта за изготвяне на доклада, в бъдеще ще има нужда от нови енергийни мощности както в България, така и в региона. България ще има необходимост от 1600 мегаватчаса маневрени мощности, а целият Балкански регион + Унгария от 2000 мегаватчаса базова мощност, която може да бъде и ядрена, обясни Тасев. 

При представянето стана ясно, че държавата сама не може да се справи с изграждането на този проект и задължително трябва да търси стратегически инвеститор.

„Решението трябва да бъде взето бързо, но не и прибързано“, коментира министър Петкова.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Опустошението на Видин

Поначало когато Ви разказваме за интригуващото минало на българската...

Изграждат голяма фабрика край Нова Загора

Нова фабрика за производство и бутилиране на обогатена с...