събота, април 27, 2024

„МТГ Делфин“ е одобрена да строи новите бойни кораби за армията

Date:

Сподели новината.

Варненската корабостроителница  „МТГ Делфин“ АД е отговорила на техническите и финансовите изисквания за предоставяне на оферти за строежа на два бойни кораба, предназначени за българските Военноморски Сили (ВМС). Това е изводът от анализа на работната група по проекта, назначена със заповед на министър-председателя Бойко Борисов. Анализ на предложението са направили представители на министерствата на отбраната, финансите и икономиката.
Решението е част от инвестиционния проект за придобиването на 2 многофункционални модулни патрулни кораба за ВМС. Той е с прогнозна максимална стойност 820 млн. лв. и ще се реализира в период от 5 години. Проектът беше приет с решения на Министерския съвет от 1 април 2016 г. и на 43-ото Народно събрание от 2 юни 2016 г.
От Министерство на отбраната съобщават, че техническите предложения на българската фирма дори надхвърлят зададените технически характеристики. Качественото изпълнение на проекта и трансферът на високи технологии се гарантират от рамковите споразумения на “МТГ Делфин” с 5 водещи компании, чийто продукти са утвърдени на световния пазар. Това са Thales с нейните клонове в Холандия, Франция и Германия, немската Diehl Defens, италианската Leonardo, френската MBDA и Rheinmetall (Швейцария и Германия).

Системният интегратор е Thales с опит в изграждането на повече от 160 кораба. Корабните силови установки (двигатели и дизелгенератори) се доставят от САЩ.
За постигане на международните стандарти за строителството на такъв клас кораби отговорност носи класификационната организация френската Bureaeu Veritas, която ще осъществява независим контрол на реализацията на всички етапи. 
Така българският бизнес създава своеобразен прецедент – за качеството на резултата са ангажирани европейски компании с над 38 млрд. евро оборот за 2016 г.
С придобиването на нов тип многофункционален модулен патрулен кораб ВМС ще постигнат способности, необходими за участие в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Опустошението на Видин

Поначало когато Ви разказваме за интригуващото минало на българската...