петък, април 19, 2024

Ремонтират прохода „Петрохан” с над 12 млн. лв.

Date:

Сподели новината.

 
Започна ремонтът на пътя между Бучин проход – Берковица като основно ще се рехабилитира участъкът от прохода „Петрохан“ на територията на Софийска област.
Цялото трасе е 20.8 км и се обновява по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. В рехабилитацията му се инвестират 12.667 млн. лв. като националното съфинансиране е 1.9 млн. лв., съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура”. По оперативната програма ще бъдат обновени общо 43 км от прохода.
Целият ремонт се очаква да завърши през следващите 15 месеца като скоро ще започнат и рехабилитацията на Лот 2, в който са още 22.2 км от път-81 Костинброд – Бучин проход. Строително-монтажните дейности на лот 3 ще бъдат изпълнени от Обединение „Интер Пътища – 99“ ДЗЗД, в което участват: „Интерпром“ ЕООД и „Автомагистрали Хемус“АД.
По време на ремонта Петроханският проход остава затворен за тежкотоварния трафик. Движението на леките коли няма да се спира, а ще се прехвърля в платното, в което не се извършат строителни работи.
Пътят II-81 София – Петрохан – Лом е изграден през 1970 г. и е основна комуникация на Северозападна и Югозападна България през билото на Стара планина. Второкласният път е най-пряката връзка за жителите от областите Монтана и Видин със София, както и с Дунав мост II, пристанище Лом и балнеоложкия курорт Вършец.
Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов посочи, че през есенно-зимния сезон ще се използва всеки подходящ ден за извършването на дейности, които не са свързани с асфалтовата настилка. Полагането на новия асфалт ще започне през пролетта.
С реализирането на проекта ще се подобрят транспортно-експлоатационните качества на пътната отсечка и се повиши безопасността при пътуване. По проекта ще бъдат ремонтирани две кръстовища – за с. Манастирище и за с. Бракьовци, както и мостовото съоръжение при 49-ти км. С рехабилитацията на пътя ще се осигури по-лесен достъп на жителите на село Гинци и село Бракьовци до общинския център Годеч.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Опустошението на Видин

Поначало когато Ви разказваме за интригуващото минало на българската...

Изграждат голяма фабрика край Нова Загора

Нова фабрика за производство и бутилиране на обогатена с...

Вълна от рокади в енергетиката

С решение Съвета на директорите (СД) на "Български Енергиен...

Банките в България с нова вълна на повишение на таксите

Банките в България отново повишават таксите по своите услуги,...