вторник, април 23, 2024

„Бронзовата къща” ще заеме мястото на мавзолея в София

Date:

Сподели новината.

В центъра на София, на мястото на бившия мавзолей на Георги Димитров на площад “Александър Батенберг”, ще бъде изградена най-голямата скулптура-сграда в света „Бронзовата къща”. Тя е произведена изцяло и само от масивен бронз и се предвижда да бъде издигната в края на 2017 г. и да се открие в началото на 2018 г., пише Kmeta.bg.

Проектът вече беше представен в Националната художествена академия и предстои да бъде обсъден на публична дискусия от Столична община и Австрийското посолство в София.

Проектът е на българския художник Пламен Деянофф, а инициативата е официално правителствено предложение на Република Австрия към Република България във връзка с културното сътрудничество между двете страни по време на тяхното председателство и с обявената от Европейския съюз „2018 – Европейска година на културното наследство“.

“Бронзовата къща” е висока 14 м., а нейната основа е с размери 7х7 м. Състои се от повече от 1 000 ръчно отлети и обработени масивни бронзови елементи. Скулптурата е функционален архитектурен обект. Във вътрешното пространство на сградата има зала, която е отворена за широката публика и която се предвижда да бъде сцена на събития от различен характер – концерти, театрални представления, изложби, конгреси или други събития с представителен характер.

Община София ще използва „Бронзовата къща“ и за своя ежегоден културен календар. Точно тук е и голямото социално значение на обекта. Успешно ще бъде завършен цикълът – съвременно изкуство – модерна урбанистика – социална значимост и постигнат ефект за обществото.

В навечерието на председателството на България на ЕС е време на този терен да се издигне символ на една нова и модерна България. Скулптура-сграда, която има качествата да се превърне в международно разпознаваем символ на българската столица.

Първоначалната идея за проекта възниква още преди 10 години като той е замислено да се реализира в град Велико Търново. Плановете обаче се променят и днес “Бронзовата къща” може да стане част от столицата, стига софиянци да одобрят идеята.

Представянето и дискусиите ще се проведат от 17 ч. на:

20 октомври в Съюза на архитектите

25 октомври в ректората на Нов български университет

8 ноември в Столична библиотека, галерия “София”

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

ВАС прекрати делото, заведено от Мая Манолова срещу демонтажа на паметника на Съветската армия

Върховният административен съд обезсили разпореждане на Административен съд София-град,...

Вандали изпотрошиха над 60 спирки в София, а щетите са за над 60 хил. лв.

Все повече спирки в София стават обект на вандалски...

Кола се заби в стълб на метри от автобусна спирка в София (СНИМКИ)

Кола се заби в стълб близо до автобусна спирка...