четвъртък, март 28, 2024

Най-големите пазари за български стоки в ЕС растат с бързи темпове

Date:

Сподели новината.

Износът на България към държавите от Европейския съюз продължава да расте и то със значителни темпове. За първите седем месеца на годината общата стойност на експорта в посока останалите 27 държави членки достигна 19.5 млрд. лв., а спрямо същия период на миналата година увеличението е с 11.2%.

От данните на Националния статистически институт (НСИ) се вижда, че има нарастване при всички големи пазари за български стоки, с изключение на Италия, където нивото се запазва почти без промяна. Водещ партньор продължава да е Германия, която е внесла българска продукция за над 4 млрд. лв. Италия запазва втора позиция, но заради отчетения растеж Румъния е на път да изпревари апенинската държава.

 

 

 

Гледайки структурата на износа към ЕС по групи стоки, се вижда, че има ръст навсякъде, с изключение на храните, напитките и суровините. При производството на готова продукция статистиката отчита значително нарастване. Увеличение има и при стойността на експорта на петролни продукти, което по-скоро се дължи на по-високите цени на суровината, отколкото на повече обеми.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Украйна порази още един руски военен кораб

Украйна удари с ракета десантния кораб "Константин Олшански". Това...

МФ публикува за обществено обсъждане Закона за въвеждане на еврото

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон...

ТЕЦ “Марица-изток 3” съкращава 30% от персонала си

ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток 3" преминава към сезонен принцип...

Фалира завод в Добрич

Bъзcтaнoвявaнeтo нa дeйнocттa нa пpeдпpиятиeтo нa "KCEЛA Бългapия" EOOД в...