сряда, април 24, 2024

Зеленото сирене от Черни Вит смая света – млякото на Тетевенската овца и тайната на естествената плесен

Date:

Сподели новината.

Зеленото сирене от Черни Вит – чували ли сте за него и знаете ли историята му? Навярно не, защото този уникален български млечен деликатес, е напълно забравен. Поради, каква причина? Може би безхаберие и липса на почит към традициите и историята.

Според мнозина това сирене няма подобен аналог в целия свят и се произвежда от уникална порода Тетевенска овца. Дори и да не ви се вярва, това зелено сирене добива все по-голяма популярност сред чужденците и само около десетина души са посветени в тайната му направа. Ето и повече по въпроса.

Зеленото сирене от Черни Вит – млякото на Тетевенската овца, естествената плесен и още…

Навярно ще можете да избройте поне три уникални за България храни. Може би, те ще са киселото мляко, шопската салата и боба. Може и да не са! Но навярно няма да се сетите за зеленото сирене, което по естествен път добива цвета си, благодарение на плесени образуващи се в него! Близо до град Тетевен, в сърцето на Тетевенския балкан се намира село Черни Вит. Ще се запитате, какво му е уникално на едно балканско село? Ами, това че в него се произвежда автентично зелено сирене, без грам химия в него! Разбира се, това сирене почетно се нарежда сред 3-те сирена в Европа, които плесенясват по естествен път.

Лидери в производството на сини, зелени и други подобни сирена, са разбира се Франция, Швейцария и Италия. Те обаче, все повече залагат на химията, само и само да ускорят процеса по плесенясване, докато у нас зеленото сирене за никъде не бърза. Според опиталите го, този млечен деликатес има плътен кремообразен вкус с пикантни нотки.

Историята на деликатеса започва в ранните години на двадесети век. По това време породата Тетевенска овца процъфтява. В Стара планина овчарите са отглеждали хиляди овце, правели са сиренето на място в планината и чак в края на лятото са го сваляли в Черни Вит, за да го складират в изби. Така сиренето е плесенясвало по естествен път и е будело съмнение у жителите на селото, дали е добре да се яде! С времето породата Тетевенска овца намалява, а сиренето все по-малко се произвежда. До 2007-ма, когато експедиция на Европейско ниво посещава Черни Вит и опитва от местния деликатес.Експерта по сирена Пиеро Сарди се произнася – Зеленото сирене от Черни Вит няма аналог. Традицията то да се произвежда, обаче е почти изчезнала. За да се запази този уникален местен продукт, се създава структура, която да насърчава производството му, така че да не изчезне!

Зеленото сирене от Черни Вит – възродената технология на естественото плесенясване

За да се произведе, уникалния млечен български деликатес, е нужно пълномаслено мляко от Тетевенска овца. От него се прави бяло овче сирене в саламура. Сиренето е твърдо и се поставя в дървена каца, за да се изцеди напълно. Така за близо 60 дни зрее на определена влажност (само в рамките на климата на Черни Вит). После качето се отваря и за 25 дни се оставя на 10-тина градуса, за да плесеняса. Точната рецепта, обаче дълго се търси и е тайна все пак! Зеленото сирене от Черни Вит е показано на изложение за сирена в Италия, град Бра. Там то се изчерпва още на първия ден и става хит сред чужденците.

Цветан Димитров е българина стоящ зад идеята, Зеленото сирене от Черни Вит да се възроди и така да даде поминък на селяните от тетевенския балкан. Днес Черни Вит има около 750 жители. Около 10 от тях са посветени в технологията, да правят зелено сирене. Така навярно в района ще се възроди овцевъдството и селския туризъм.

И все пак, България си е България – Зеленото сирене от Черни Вит все още няма издаден лиценз за производство, поради хигиенни съображения и въпреки, че е национално идентична храна и хит в чужбина! Дано това скоро се промени и администрацията предпочете българщината и разпространението й, пред бумащината!

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Сеир в Монтана! Мъртво пиян отиде да регистрира автомобила си в КАТ

38-годишен шофьор отиде с 2,3 промила алкохол да регистрира...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Голям скандал в болница във Видин

Районна прокуратура-Видин се самосезира по публикации в социалните мрежи...