събота, април 20, 2024

Стара муцуна зад нов играч при боклука

Date:

Сподели новината.

Миризлив, но сладък бизнес – така най-кратко може да се опише дейността на фирмите, които изгарят хранителните стоки с изтекъл срок на годност и труповете на животни. Миризлив е ясно защо, а е сладък заради директното субсидиране от държавата на тази общественополезна дейност. До момента за екарисажите се чуваше покрай периодични оплаквания на собствениците им от недофинансиране. Въпреки това в този бизнес влиза нов частен играч, без конкурс и отхапвайки равностойно парче от пазара на старите, а професионалният път на основния му собственик е свързан с компании на Румен Гайтански (известен с прозвището Вълка), дългогодишния концесионер на чистотата в София.

Над 10 години с изгарянето на мъртвите животни са натоварени два частни екарисажа със заводи в Шумен и във Варна. От тази година се включва и трети, който за разлика от старите е мобилен инсинератор.

Според решението за избор на изпълнители на Българската агенция за безопасност на храните новата компания „Син кръст 2016“ ще изгаря отпадъците в 11 области на страната – Благоевград, Видин, Враца, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Плевен, Перник, Пловдив, Смолян и София. За това ще получи 1,356 млн. лв. без ДДС в следващите 6 месеца. “Екарисаж Варна” ще обезврежда отпадъците от 7 области за над 1,6 млн. лв., а “Брамас 96” (екарисажът в Шумен) – в 9 области за над 1,5 млн. лв.

„Трите позиции на поръчката са разпределени не по площ, а по количество странични животински продукти за обезвреждане. Количествата по трите позиции са еднакви със съвсем малки разлики. В този смисъл “Син кръст 2016” ще трябва да обслужва по-голяма площ при същото количество отпадъци”, посочиха пред „Икономист” от Министерството на земеделието. Оттам допълниха, че новата компания в този бизнес ще обслужва най-отдалечените области от екарисажите в Шумен и във Варна и така ще намалее опасността от зарази по време на транспортирането на животинските трупове.

Съмненията

Точно обратните са опасенията на старите конкуренти. Според собственика на екарисажа в Шумен Мирослав Александров големият проблем е в малкия капацитет на мобилния инсинератор, който трябва да обслужва цяла Западна България. Инсталацията е с капацитет да гори 8 т мъртви животни за 24 часа, а трябва да обработва по 70 – 80 тона, твърди Александров. Според него тези мощности нямат пречистващи съоръжения за въздуха и са големи замърсители. Друг проблем, за който Александров е сезирал Европейската комисия, е липсата на одобрение от Брюксел, през каквато процедура са минали двата стари екарисажа.

Съмнения има и председателят на Българския ветеринарен съюз д-р Вяра Гришина. „Инсинератори има почти във всяка област. Всяка болница е задължена да има. Ако можеха да обезвреждат животински трупове, защо досега не се практикуваше, а труповете се разкарват из цялата страна до екарисажите във Варна и в Шумен? Защо България кандидатства да прави трети екарисаж с европари, след като е могло тази дейност да се извършва по друг начин?”, са въпросите на д-р Гришина.

От Министерството на земеделието и храните отрекоха пред „Икономист“ да има проблем със замърсяването на околната среда. Оттам обясниха, че процесът е чрез „двукамерно изгаряне при много високи температури, при което не се отделят вредни емисии във въздуха, а остатъчният продукт е пепел, безвредна за хората и животните“. Фирмата „Син кръст 2016“ разполага с три мобилни инсинератора с висок капацитет, които са достатъчни за възложената дейност, заявиха още от ведомството на Румен Порожанов, но не отговориха конкретно колко е капацитетът им, нито съобщиха разчетите на държавата за това, колко трупове на животни трябва да се изгарят на денонощие в областите, за които ще отговаря новата компания в следващите 6 месеца.

22 24 Porozhanov2
ПРОЩЪПАЛНИК: Агенцията за безопасност на храните, подчинена на земеделския министър Румен Порожанов (на снимката), за първи път поверява обезвреждането на животински отпадъци на три фирми

Управителят на „Син кръст 2016“ д-р Борислав Йорданов отхвърли сравненията на нейните мощности с тези на болниците. „Нашите инсинератори имат капацитет да се справят с унищожаването на отпадъците и го доказахме убедително при огнищата на птичи грип от миналата зима, когато унищожихме около 185 тона птици”, коментира Йорданов.

Всъщност това е била първата дейност на тази фирма, като договорът е сключен на 20 януари 2017 г. от областната дирекция на Агенцията по храните в Пловдив. Според данните на сайта на Агенцията за обществени поръчки максималната прогнозна стойност на контракта е 314 400 лв. с ДДС, като се заплаща цена за пробег на мобилния инсинератор по 3 лева на километър, а цената на тон умъртвени птици на място с преработка без остатък е 1800 лева с ДДС. Прогнозни количества няма уточнени, но е посочено, че дейността не може да надхвърли прогнозната стойност на договора.

Според бивш изпълнителен директор на Националната ветеринарномедицинска служба, пожелал анонимност, мобилните инсинератори се използват именно при пламването на зарази, като целта е бързо и на място да се изгорят мъртвите животни, за да се ограничи заразата. Същият експерт изрази недоверие в капацитета на тези машини да се справят с труповете на 11 области.

22 24 h1000 sunset pic
ИНОВАЦИЯ: Според данни от фирмата производител инсинераторът HURIKAN 1000 може да гори по 1 тон отпадъци на час

Точни технически характеристики няма и на сайта на компанията. От снимка, публикувана там, става ясно, че инсталацията е модел THE HURIKAN 1000. Според сайта на фирмата производител нормата му за изгаряне е 1000 килограма, или 1 тон за 1 час, като може да започне работа до 2 часа след пристигане на мястото на заразата. Изрично е посочено, че може да изгаря повече от 20 000 пилета на ден със средно тегло 1,2 килограма всяко. При три такива инсинератора, натоварени постоянно на максимална мощност, теоретично фирмата би трябвало да може да се справи с обема от възложената ѝ работа. Затова учудващо е нежеланието на земеделското министерство да се ангажира с конкретни цифри в отговор на съмненията.

Защо без търг

Първата причина за съмненията е в липсата на търг и използването на директна покана към фирмите, чрез която Агенцията по храните разпределя този пазар. В становище до Агенцията за обществени поръчки от БАХБ посочват като виновен фонд „Земеделие”, който забавил отпускането на средства за изгарянето на животинските трупове, в резултат на което на 17 август т.г. изтекъл старият договор с двата екарисажа, които дотогава са обезвреждали отпадъците. Заради забавянето дори е имало десетина дни, в които екарисажите не са приемали трупове заради липса на договор и мъртвите животни са заравяни по места. За да се преустанови максимално бързо тази опасна практика, се наложи да се променя процедурата и да се пристъпи към директни покани до фирмите.

Като аргументи в становището на Агенцията по храните е посочено, че по това време в Сливенска област са констатирани 3 положителни проби на бруцелоза и при забавяне в реакцията случаите е можело да станат повече. В мотивите си от Агенцията по храните посочват евентуалното навлизане в България на болестта африканска чума по свинете. Тя вече се била разпространила бързо в много европейски държави – Литва, Латвия, Естония, Полша, Чехия и др., а от края на юли огнище има и в Румъния.

Становището на Агенцията за обществени поръчки е, че „прилагането на избраното правно основание е законосъобразно”.

Кой е новият играч

Справка в Търговския регистър показва, че дружеството „Син кръст 2016“ е създадено на 26 август 2016 г. Равни дялове в него държат Янка Николова-Лазарова, Борислав Лазаров и денонощната ветеринарната клиника „Син Кръст“ в Панчарево на д-р Борислав Йорданов.

Според Търговския регистър до 2011 г. Борислав Лазаров е бил в Съвета на директорите на обявената в ликвидация фирма „Чистота София“. В същия съвет на директорите до 2011 г. е и Николай Проданов, съдружник във фирма „Волф“ АД на Румен Гайтански (от 2008 до 2015 г.). На 1 юли 2015 г. и Проданов, и Гайтански са заличени от борда на „Волф“. Тандемът Лазаров – Проданов е бил и в Съвета на директорите на друга фирма за чистота – ДИТЦ. Тези компании всъщност са дружествата, с които Гайтански държеше сметоизвозването на София преди години.

През годините и в спортните среди имаше подозрения за връзка на Борислав Лазаров с Румен Гайтански покрай прехвърлянето на акциите на феновете в ЦСКА от тогавашния главен акционер Александър Томов на Лазаров и Милко Георгиев.

Името на Лазаров влезе в медиите и през ноември 2009 г., покрай ареста на хора на Златко Иванов – Баретата, в „Кемпински хотел Зографски“. Според медиите тогава Борислав Лазаров като директор на друга фирма за чистота – „Новера“, е бил “поканен” да даде обяснения защо двама от личните му охранители са от групата на Баретата. Няколко месеца по-рано същата година, по време на кризата с боклука в София, Бойко Борисов като кмет на столицата заяви: „Много се зарадвах, когато дойдоха „Новера“ и купиха концесионерите по чистота. Но се оказа, че реално там промени не са направени и си е останал Вълка“.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

ВАС прекрати делото, заведено от Мая Манолова срещу демонтажа на паметника на Съветската армия

Върховният административен съд обезсили разпореждане на Административен съд София-град,...

Вандали изпотрошиха над 60 спирки в София, а щетите са за над 60 хил. лв.

Все повече спирки в София стават обект на вандалски...

Кола се заби в стълб на метри от автобусна спирка в София (СНИМКИ)

Кола се заби в стълб близо до автобусна спирка...