вторник, април 16, 2024

Кой стои зад офертите за концесията на Летище Пловдив

Date:

Сподели новината.

Третият опит за концесията на Летище Пловдив може да се окаже успешен. Днес бяха отверени предложенията и изненадаха с това, че са цели три. Досега държавата се опита без успех два пъти да даде пловдивското летище. Но и двата пъти без успех заради липсата на желаещи да управляват летището в следващите 35 години.

Срокът за подаване на оферти беше до вчера, 17 май, като днес комисията отвори три оферти. Първата е на ДЗДД „Силк роуд Пловдив Еърпорт“. Голяма въпросителна стои пред обединението, в него влизат “Принц фон Пройсен Кепитъл Лимитед” АД, “Пиктет Капитал Лтд” и “Ви Ел Жи Консултинг” ООД, но повече информация за него не е известна.

„Консорциум Летище Пловдив“ е най-известното от трите обединения. В него участват “Тракия Икономическа Зона” АД (ТИЗ) и транспортната фирма “ПИМК Холдинг Груп” АД.  Зоната, собственост на Сиенит на Пламен Панчев и собственика на КЦМ Никола Добрев, е един от най-мащабните икономически проекти на България. Тя обединява шестте индустриални зони в района на Пловдив, като досега са инвестирани над 1.1 млрд. евро. ПИМК пък е най-голямата компания в бранша на база транспортни ресурси и превозени товари в България. Съдружници в компанията са Пенко Несторов и Илиян Филипов.

Община Пловдив получи предложение да стане член в консорциума от частните компании, които кандидатстват за гражданското летище. Общинските съветници гласуваха единодушно и подкрепиха консорциума на извънредна сесия след внесено от кмета Иван Тотев предложение.

Третият участник е консорциум между китайската “Ейч Ен Ей Еърпорт Груп Ко., Лтд” и Plovdiv Airport Invest BV с регистрация в Холандия.  Първата от изброените  управлява в момента 13 летища. Компанията е част китайския конгломерат HNA Group, основан през 2000 г. с широк спектър на действие – авиация, недвижими имоти, финансови услуги, туризъм, логистиката и други индустрии. HNA Group притежава четвъртата по големина авиокомпания в Китай Hainan Airlines, както и 25% от Hilton Worldwide. Холдингът е класиран на 353-то място в списъка на Fortune Global 500 за 2016 г.

За “Пловдив Еърпорт Инвест Би. Ви.” се знае по-малко, регистрирано е в Холандия в началото на тази година. На посоченото седалище са регистрирани още десетки други компании.

За следващите 35 години бъдещият концесионер трябва да инвестира не по-малко от 35.2 млн. евро без ДДС в рамките на 35 години и не по-малко от 16.7 млн. евро за първите пет години от срока на концесията.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Над 4000 се имунизираха в Пловдив и областта срещу COVID-19 с новата ваксина

4332 жители на Пловдив и областта се имунизираха срещу...

Верижна катастрофа на Околовръстното на Пловдив

Три коли са удариха на Околовръстното шосе на Пловдив...

Виждали ли сте го? 24-годишен пловдивчанин изчезна безследно!

24-годишният Станислав Станчев от Пловдив е в неизвестност от...

Майко мила! Кола пропадна в дупка, образувала се след ВиК авария в Пловдив

Лека кола е пропаднала в дупка, образувала се след...