петък, април 19, 2024

Тайното богатство на Путин: Какво притежава руският президент?

Date:

Сподели новината.

Руският президент Владимир Путин има огромно лично богатство, като той е един от най-заможните хора в света. Това твърдят от BBC в свой документален филм, разследващ състоянието на държавния глава и позоваващ се на историите на приближени до Путин. Изданието Business Insider публикува най-важните акценти от филма.

Дворецът за 1 милиард долара

Сергей Колесников, който е работил в Кремъл, твърди, че администрацията е събирала пари от руските олигархи. По неговите думи богаташите смятали, че финансите им отивали за здравеопазване. Реално обаче те били използвани „за построяването на дворец на брега на Черно море за Владимир Путин, изчисляван на 1 милиард долара”.

От BBC твърдят още, че са получили достъп до документи на една от офшорните компании, които са пренасочвали милиони рубли към проекта за огромното имение. Според информацията мнимият собственик на фирмата Lirus Investement Holding бил самият Путин.

Огромното богатство

Официалните данни за състоянието на руския президент показват, че неговите спестявания са доста скромни в сравнение с други световни политически лидери. През април 2015 г. той е декларирал доход за предходната година, възлизащ на 7,65 милиона рубли или 119 милиона долара. Освен това в документа са били посочени два имота – апартаменти.

В своя филм от BBC обаче припомнят, че според доклад на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) през 2007 г. Владимир Путин има богатство, изчислявано на 40 милиарда долара.

Политическият анализатор Станислав Белковски потвърждава тази информация. Той твърди, че по думите на „поверителни източници” активите на руския президент наистина възлизат на тази сума.

“Все още съм сигурен, че Путин е най-богатият човек в Европа и един от най-богатите в света”, допълва той.

 

Скрито изказване, което една книга разобличава

Играч на петролния пазар

От финансовото министерство на САЩ посочват пред BBC, че имат доказателства за бизнес отношения на Владимир Путин с един от бизнесмените, които бяха засегнати от санкциите на Запада – Генадий Тимошенко.

Той е собственик на корпорацията Gunvor, която търгува около 3% от световния петрол. Представителите на американската институция твърдят, че руският държавен глава „прибира” част от печалбата на компанията.

“Дейностите на Тимошенко в енергийния сектор са свързани директно с Путин, който има инвестиции в Gunvor”, допълват от министерството.

Яхтата от Роман Абрамович

Дмитри Скарга, който ръководи местната компания за луксозни лодки Sovcomflot, твърди, че знае за подарък на Путин – яхта за 35 милиона долара, от собственика на английския футболен клуб Челси Роман Абрамович.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иван Ласкин почина

Иван Ласкин е загубил битката за живота си. На 28...

Тъжна вест! Почина любим български музикант – най-голямата любов на Лили Иванова

Почина известният композитор Иван Пеев, чиито творчество и живот...