събота, април 20, 2024

Мюфтийството иска да строи още джамии в София

Date:

Сподели новината.

От главното мюфтийство продължават с исканията си за увеличаване на джамиите и в столицата на България.

От мюфтийството твърдят, че в София ежедневно нараства броят на гражданите, които изповядват ислям. С този довод те мотивират желанието си да бъде увеличен броят на джамиите и молитвените домове (месджиди), където вярващите да могат да изпълняват своите религиозни обязаности.

“Небезизвестна е необходимостта от повече от една джамия и невъзможността тя да бъде построена поради административно бездействие на общинските власти. Нуждата от храмове в столицата под регулацията на Мюсюлманско изповедание е тема, която ръководството поставя от години на най-високо държавно ниво”, се казва в писмото, изпратено до медиите.

От главното мюфтийство опровергават информацията в медиите за молитвения дом в столичния квартал “Люлин”.

“Месджидът е разкрит въз основа на изразената нужда от местната мюсюлманска общност. Мюсюлманско изповедание е наела имот с цел да бъде задоволено конституционното право на гражданите за свободно изповядване на ислямската религия и отслужване на молитвите”, твърдят от мюфтийството.

От там уточняват, че местното мюсюлманско настоятелство с председател Хюсеин Абу-Калбайн е учередено по предложение, а не по назначение. Те твърдят, че лицето, избрано за председател, е български гражданин и настоятелството било регистрирано в Столична община по регламент на Закона за вероизповеданията.

Бил е назначен и свещенослужител-имам на трудов договор, който да води молитвите и проповедите и се отчита пред районния мюфтия на София.

Имамът Ахмед Карафейзов също бил български гражданин, учил в Средното общообразователно духовно училище в Момчилград и получил бакалавърска диплома по теология от йорданския университет. Дипломата била легализирана от Министерство на външните работи на Република Бългрия, твърдят от мюсюлманството

Без сухопътна операция нямало да има успех в борбата с “Ислямска държава”

От мюфтийството определят като “Спекулативни и некоректни обвиненията, че във въпросния месджид се проповядват нерегламентирани идеи, свързани с радикални течения” и призовават медийте да проверяват истинността на публикуваната информация и източниците й, каквото е основното правило в журналистиката.

 

По над милион лева годишно дава Турция за всяко ислямско училище у нас

Сумата обяви говорителят на мюфтийството Ахмед Ахемдов

Припомняме, преди месец, когато бе избора на нов главен мюфтия, от същото ведомство отчетоха, че Турция дарява 3 млн. лева за четирите мюсюлмански училища в България.

 

16 имами от Турция служат в българските джамии

Нямало законови пречки вероизповеданията да се финансират от чужбина

От вероизповеданието постоянно твърдят, че не им достигат духовници и 16 имами от Турция служат в българските джамии.

По време на последния избор на главен мюфтия за България румънски мюфтия заяви, без да уточнява за кого, че са произлезли от османлиите и трябва да се гордеят с това.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Страшен скандал с коронавируса в Смолян

Двама мъже от Смолянско, обявени от Националния оперативен щаб...

Тревога в Димитровград! Има ли коронавирус ?

Трима нови пациенти са приети в Инфекциозно отделение на...

Скандал заради пометени българи в Норвегия

Започва международно разследване на инцидента с двамата български моряци,...

Водата на Перник се превърна във война

Ще съдим "Софийска вода" за неверни данни в доклад,...