петък, април 19, 2024

История на пицата

Date:

Сподели новината.

Пицата е прочуто италианско ястие във вид на изпечено кръгло тесто, покрито (в класическия вариант) с домати и разтопен кашкавал или сирене – обикновено това е моцарела. Но тъй като това вкусно произведение на кулинарното изкуство отдавна излезе извън границите на Италия и завладя света, в различни страни може да опитате пица с какви ли не гарнитури.

Все пак истинската история на пицата идва от древността и може да започне като приказка. Преди много, много години било направено едно голямо и важно откритие. Установено било, че зърната от пшеница и царевица имат голяма хранителна стойност и засищат глада. Човекът започва да отглежда тези култури и да ги използва за прехраната си. Малко по-късно във времето той с интерес открива, че може да смила тези зърна, да ги смесва с вода и да ги пече върху горещи камъни. Така се появява хлябът и днешните фокачи.

Следва откриването на принципа на втасване на тестото и изобретяването на първата фурна. Това се случило преди около 6000 години в Египет, в плодородните земи между реките Нил и Ефрат. Хората там забелязали, че тестото се надига. Някои от тях се плашели от този факт и смятали, че подуването на тестото става с помощта на мистериозни и нечисти сили и даже го хвърляли. Други, по-любопитни, пък решили да изучат това явление и да го използват. Евреите например винаги са отказвали да използват квасен хляб в ритуалите си, докато египтяните са го приели, разучили и започнали да правят макаронени и хлебни изделия. Те са изобретили и първата фурна за хляб, която е имала конусовидна форма.
В Неапол, Италия, тестото и фурната са познати от около 1000 години. Там започват да го пекат, след като с помощта на пръсти го разтеглят във формата на кръг до определена дебелина. Появяват се думите “Lagano” u “Picea”, с които наричали изпеченото хлебно изделие. По-късно неаполитанците започват да експериментират и да поставят върху суровото тесто продукти с различни цветове. Така декорираното тесто се изпичало във фурната и на практика поставя началото на днешната пица.

Като самостоятелно ястие тя се появява в Неапол, в края на 1700 г. и до ден днешен градът се смята за родина на пицата. А през 1830 г. е отворена първата истинска пицария. Преди това вкусното гарнирано запечено тесто се е продавало на сергии.
С думата “пица” са наричали не само класическото ястие, но и другите видове тестени изделия – макарони, паста, фокачи и други. За да се появи пицата обаче такава, каквато сме свикнали да виждаме и познаваме в наши дни, минават още много години, докато през 1800 г. се откриват спагетите с доматен сос. Причината за това забавяне е, че в Европа доматите не са били познати. Вкусните червени зеленчуци били открити в Америка през 1492 г. и едва век и половина по-късно са пренесени на Стария континент. Европейците започват да използват доматите в готвенето, а неаполитанците ги включват в своя кулинарен флаг.
История, свързана с кралското семейство, дава през 1889 г. своя решаващ принос за развитието на пицата. Крал Умберто I и кралица Маргарита решават да прекарат лятото в резиденция “Каподимонте” в Неапол. Височайшите особи често чували от художници, писатели и поети за така наречената пица – изключително вкусно ястие, обичайно за трапезата на местните хора. Маргарита била силно заинтригувана от запеченото гарнирано тесто, за което всички говорели. А фактът, че не може да го опита, защото било храна на простолюдието, още повече засилвал любопитството и интереса на кралицата.
И тъй като нямало как да отиде в обикновена пицария, Маргарита поръчала да извикат в двореца Дон Рафаеле Еспозито – изкусен готвач и собственик на най-известната пицария “Pietro the Pizzaiolo”, и му наредила да направи пица лично за нея. Използвайки кралската кухня, Дон Рафаело заедно със съпругата си Дона Роса, приготвил специално тесто, което гарнирал с моцарела, домати и босилек. Цветово пицата изобразявала всъщност италианското знаме, затова била наречена “Маргарита” – в чест на кралицата. Това силно я развълнувало, не само заради патриотични причини, а и понеже ястието много се харесало на височайшата особа. Дон Рафаело получил разрешение да включи тази пица в менюто на пицарията си, а самата “Маргарита” придобива огромна популярност и до днес може да се поръча навсякъде по света.
Тази необикновена история бе разказана от Маркантонио Паризи – собственик на италианския ресторант-пицария “Джоя” в столицата. Готвачът реши да посвети един ден изцяло на неаполитанската пица и с лекота и финес демонстрира уменията си за приготвяне на това вкусно ястие. Маркантонио Паризи уточни, че тестото за истинската неаполитанска пица се прави със специално брашно, като се добавя само мая, малко сол и вода. Ако се сложи зехтин, захар или каквото и да било друго в тестото, това вече няма да е неаполитанска пица, смята готвачът. Кулинарните му умения са били оценени от такива звезди като Умберто Тоци, Мария Илиева, Камелия Воче, Георги Христов и Джани Фиорелино.

Необичайни хрумвания

Не е тайна, че пицата е ястие, харесвано в цял свят. Приготвяйки вкусното тесто, всеки народ добавя нещо свое. В Индия може да опитате пица с маринован джинджифил, пълнеж от овнешко и соева извара. В Япония тестото се гарнира със змиорки и калмари. Страната на изгряващото слънце може да се похвали и с т. нар. жива пица – “Окономияки”. Освен познатите морски деликатеси, върху тестото се слага и “танцуващото” от топлината парче риба тон. Когато такава пица се поднася към устата, се създава впечатление, че гарнитурата върху тестото мърда, все едно е жива. В Коста Рика на пицата слагат кокос, в Бразилия – зелен грах, а на любителите на необичайни ястия се предлагат жълтурчета, раци и хайвер. Английска верига супермаркети пък планира да пусне на пазара възбуждаща пица, която ще действа не само на мъжете, но и на жените. Кулинарите все още доизкусуряват рецептата, но вече се знае, че ястието ще е гарнирано с аспержи, артишок, джинджифил, хайвер и други афродизиаци. Съществува също така и десертна пица – с мармалад, шоколад и орехи. Но едни от най-изискани гарнитури върху пицата слагат французите, които използват различни видове сирене: бри, гауда, рокфор, пармезан и др.

Благотворното въздействие на организма

Учените установили, че редовното хапване на пицата е изключително полезно за човешкия организъм. Нещо повече. Смята се, че това вкусно тесто с гарнитура може да предотврати образуването на ракови клетки в стомашно-чревния тракт. Изследователите твърдят, че с профилактична цел срещу онкологични заболявания трябва да се консумира именно италианската пица, богата на зехтин и варени домати, съдържащи антиканцероген ликопен. Диетолозите съветват тя да се яде на обяд или за вечеря поне веднъж седмично. Пицата също така е част от прочутата, вкусна и полезна Средиземноморска диета. Специалистите са на мнение, че една “Маргарита” осигурява на човека 1/3 от дневната му хранителна норма.

Любопитни факти

– Жител на Торино – Франко Питоне, похарчил най-много пари за пица – над 250 хил. долара за последните 32 години. След сватбата съпругата му поставила ултиматум: или тя, или пицата. Франко пожертвал съпругата си…
– Според проучване, направено в интернет, 78% от потребителите на глобалната мрежа посочват пицата за любимо ястие.
– Средностатистическият европеец за една година изяжда 300 кг пица, като изследването обхваща само поръчките за вкъщи.
– В цял свят за едно денонощие се консумират над 500 милиона пици с различна форма и размер.
– 7 млн. документи биват унищожени от любителите на пицата, докато я похапват на работното си място. Доста компании дори въведоха забрана да се внася пица в офиса, уточнява сп. “Ню Йорк”.
– Шизофрениците възприемат миризмата на портокал като аромат на пица.
– За да изгорите калориите, погълнати с една пица, трябва да правите секс в рамките на 25 минути.
– Дучо Креш създава нова козметична серия с аромат на пица.
– Александър Дюма през 1835 г. пише, че в пицата се крие мъдростта и хитростта на италианците.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

На вниманието на лакомниците! 9 храни, които можем да похапваме късно вечер

Много хора имат навика да хапват стабилно на вечеря,...

Къде правят най-добрата храна в Стара Загора

Стара Загора все търсим нещо, понякога търсим забележителности, друг...