петък, март 29, 2024

Инвеститори наливат десетки милиони евро в Пловдив

Date:

Сподели новината.

Четири предприятия започват да се строят около Пловдив на територията на “Тракия икономическа зона” (ТИЗ) , съобщи съуправителят й инж. Пламен Панчев

Фирма с чуждо участие е закупила над 20 дка в с. Царацово, където ще вдигне фабрика за производство на машини за хранително-вкусовата промишленост. Тя ще е до новопостроения американски завод “Сенсата”.

В зоната стъпва и мощна мултинационална компания. Преговорите с нея са стартирали преди повече от половин година и ще бъдат финализирани до месец. Името на инвеститора – световен лидер в областта на електрооборудването, се пази в тайна. Новият промишлен обект ще е върху терен от над 30 декара, ще бъдат открити 1000 работни места.

Парцели в зоната вече са придобили две немски фирми. Край Куклен те ще строят заводи за машинни части. Интерес към земя в същия район проявявали и италианци.

“Тракия икономическа зона” е най-голямата в страната – с площ 10 700 000 кв. м. В нея досега са направени инвестиции за повече от 1 млрд. евро”, припомни инж. Панчев.

Според него една от най-важните задачи пред ръководството на ТИЗ е да бъде осигурена по-тясна връзка между бизнеса, професионалните гимназии и вузовете, за да се осигурят квалифицирани кадри за изграждащите се предприятия.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Над 4000 се имунизираха в Пловдив и областта срещу COVID-19 с новата ваксина

4332 жители на Пловдив и областта се имунизираха срещу...

Верижна катастрофа на Околовръстното на Пловдив

Три коли са удариха на Околовръстното шосе на Пловдив...

Виждали ли сте го? 24-годишен пловдивчанин изчезна безследно!

24-годишният Станислав Станчев от Пловдив е в неизвестност от...

Майко мила! Кола пропадна в дупка, образувала се след ВиК авария в Пловдив

Лека кола е пропаднала в дупка, образувала се след...