петък, април 19, 2024

Животът в „Овча купел“ след бежанците-разказ от първо лице

Date:

Сподели новината.

Живеех в съвсем нелош офийски квартал известен като един от тези, с най-чистия въздух.

Живеех в съвсем нелош офийски квартал известен като един от тези, с най-чистия въздух.  Съвсем скоро тук, в „Овча купел“, ще започне строителството на третия лъч на метрото. На една крачка разстояние се намира детската градина, която големият ми син посещаваше до миналата година. Точно на толкова е и училището, в което сега е първокласник. Малко по-надолу по улицата ни е и чисто новото ОДЗ, в което малкият ми син имаше късмет да бъде приет. Съвсем наблизо е сградата на кварталната поликлиника, а от другата страна на блока се намира един от най-хубавите университети в страната, в чийто озеленен двор можех да се разходя с децата или просто да изпия едно кафе сред младежка академична глъч. От терасата на хола се вижда част от Витоша, както и половин София. От прозореца на спалнята сутрин ме будеха песните на птичките от залесената площ зад блока. Блока има прекрасен вътрешен двор, заграден и с детска площадка, където можеха да поиграят децата ни в свободното си време. Много наши приятели идваха на гости, за да изпием по едно питие на тези тераси, наслаждавайки се на гледката и на “въздуха” който има заради липсата на презастрояване.

Може би се чудите защо пиша всичко това в минало време?

Всичко описано до скоро ме караше да мисля, че живея в нормална градска обстановка. Постепенно тези ми представи започнаха да се преобръщат. Заради намиращата се наблизо сграда на Държавна а генция за бежанците. Да, тя съществуваше и преди 7 години, когато дойдох да живея тук. В Регистрационно приемателния център бяха настанени истински бежанци, нуждаещи се от помощ и закрила. Неведнъж аз и съседите ми сме носели помощи за децата, живеещи там. Бежанци, които по никакъв начин не са били проблем за живеещите в блока. Постепенно, пред очите ни, “сирийските бежанци”, за които ни заливаха репортажите от ТВ екраните, започнаха да се превръщат в здрави, млади мъже с видимо африкански произход.Да, правилно четете-африканци. Хора, за които спазването на обществения ред е абсолютно непонятно. Площта около блока ни се превърна в място за шумно пиене на бира, за изхвърляне на отпадъци, в обществена тоалетна дори. В един репортаж (преди около 2 години), заснети чужденци, които изхвърлят боклука си, попитани “кой ще чисти” отговориха “Български хора чисти”, сочейки към блока.

Започнах да свиквам с мръсотията. Непрекъснато да повтарям на децата си, че това, което виждат НЕ е правилно. Започнах да свиквам, минавайки покрай хора, които извършват неотложните си физиологични нужди, просто да си обръщам главата на другата страна.

Започнах да свиквам с присъствието на полиция пред детската градина, извикани заради това, че по децата ни са хвърляни камъни, докато играят на двора. Започнах да свиквам с телефонните обаждания от учителките да мина по заобиколен маршрут, взимайки детето си, защото главния път е блокиран заради безредици пред ДАБ. Но … нещата не свършиха дотук. Дойде “поканата” от г-жа Меркел към желаещите да живеят в Европа арабски граждани. Около блока ни започнаха да се забелязват “мъже с ранички”. Постепенно броят им се увеличаваше. Мястото се прочу като “гара разпределителна” за нелегалните бежанци.

“Горичката”, от която ми пееха сутрин птичките се превърна в свърталище на непознати субекти, които играят на “стражари и апаши” с обикалящите наоколо полицаи. Разстоянието до училището на сина ми, което минавам всеки ден се превърна в “разходка в друг континент”.Желанията до Дядо Коледа на детето придобиха други измерения. Вместо поредната играчка от тв реклама, той иска от белобрадия старец “да спре войните и всички ТЕЗИ хора да се приберат по домовете си”. Сега ми се налага да свиквам с гледката на спящи по поляната хора. Налага ми се да свиквам с купищата ранички, струпани на пирамиди под терасите.

Налага ми се да свиквам , че е нормално хора да се возят в багажниците на автомобилите. Налага ми се да свиквам , че приятелите ни избягват да ни идват на гости. Налага ми се да свиквам, че децата не могат да бъдат оставяни спокойно да играят в двора. Част от съседите с повече възможности вече се изнесоха.И с право. А ние, непоправимите оптимисти, които останахме тук, продължаваме да се надяваме. Да се надяваме, че държавата ни ще намери механизъм да се справи със ситуацията. Да се надяваме, че държавата я е “грижа за спокойствието на българските граждани”. Просто … да се надяваме, че нещо ще се промени и ще заживеем нормално.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Руските сили унищожиха украински военен конвой

Руски ударни хеликоптери са унищожили конвой от украински бронирани...

Малчугани от детска градина „Вит“ се нуждаят от обувки, дори дрехите им са с дупки

В детска градина „Вит“ в плевенското село Дисевица много...

Пълен шок! Черният петък взриви интернет, а моловете останаха празни!

Недоволство от фалшиви промоции. Полупразни останаха моловете на Черния...

Разширяване: Ето новите 4 района със зелена зона в София от 1 ноември

Разширяват обхвата на зелената зона в София в 4...