четвъртък, март 28, 2024

Ердоган отряза Бургас

Date:

Сподели новината.

Правителството на турския премиер Ахмет Давутоглу е наложило забрана за партньорство с Хасково, Свиленград и Бургас, съобщава . Решението на турското външно министерство да не се работи с местните власти е наложено по дипломатически път заради декларациите на общинските съвети, осъждащи масовото избиване на арменците от Османската империя в началото на 19-ти век. Трите български града ще изгубят няколко милиона, защото няма да могат да намерят турски партньори по проектите са за предотвратяване последствията от природните бедствия. Общият размер на средствата по програмата за трансгранично сътрудничество възлиза на почти 30 млн. евро

Депутатът Борислав Иглев е задал парламентарен въпрос към външния министър Даниел Митов, в който го пита какво прави българското правителство по въпроса. Иглев посочва, че правителството трябва да има ясно позиция по въпроса, тъй като през през 2015 г. българският парламент прие декларация, осъждаща масовото избиване на арменците и обяви 24 април за Ден за възпоминание на неговите жертви. В конкретния случай за Хасково мотивът е, че общинските съветници са гласували преименуването на парк с името „Арменци“ във връзка със 100-годишнината от арменския геноцид.
 
Поради тази причина местната власт няма да получи никакви средства по оперативната програма за трансгранично сътрудничество между България и Турция. Парите по програмата по най-важната ос „Околна среда“ щяха да бъдат използвани за предотвратяване и намаляване на последиците от природни бедствия, които се превърнаха с злощастна съдба за Хасковско, Симеоновградско и Свиленградско.

Общият размер на средствата по програмата за трансгранично сътрудничество възлиза на 29 642 896 евро, от които 25 196 460 евро са от Инструмента за предприсъединителна помощ, а 4 446 436 евро са национално публично съфинансиране, предоставено от двете държави.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Страшен скандал с коронавируса в Смолян

Двама мъже от Смолянско, обявени от Националния оперативен щаб...

Тревога в Димитровград! Има ли коронавирус ?

Трима нови пациенти са приети в Инфекциозно отделение на...

Скандал заради пометени българи в Норвегия

Започва международно разследване на инцидента с двамата български моряци,...

Водата на Перник се превърна във война

Ще съдим "Софийска вода" за неверни данни в доклад,...