петък, март 29, 2024

В Бургас влиза половин милиард от строителство през 2016 година

Date:

Сподели новината.

През 2016 година в община Бургас се очертава бум на строителството. Инвестициите в тази дейност се очаква да надхвърлят 500 милиона лева. Това означава и над 3000 нови временни работни места, които браншът ще предложи. В последните една-две години строителството в града проявява сериозни признаци на съживяване. По данни от края на 2015 година Бургас се нарежда на трето място в страта по започнати нови жилищни сгради, като изостава съвсем малко от Пловдив и изпреварва Варна, съобщава “Черноморски фар”.  По строителство на тъгровски и административни площи градът сащо е на трето място, но темповете са високи. Това е добра новина за хората в бранша, които в периоза 2009 – 2011 година изпитаха истински шок заради острото навлизане на икономическата криза, която удари най-много точно строителния бранш. Общата площ, която ще бъде застроена е около 300 хиляди квадратни метра. Строителната дейност обаче ще има и други измерения.
През 2016 година ударни се изграждат нови жилищни постройки. Само в Славейков в момента се изграждат три нови кооперации. Край стадион Лазур се строи огромен билдинг, който ще предложи над 100 нови луксозни апартамента. Много е засилено и строителството на блокове в Зорница и Меден Рудник. Край Зорница до стадион Лазур до края на годината ще бъде готова нова 12 – етажна сграда, която е за ВИП-клиенти. Там жилищата започват от 1200 евро на квадратен метър. В новата баровска кооперация ще има спа-център, магазини, офиси с различни услуги и много компактен подзмен паркинг.  По понятни причини в централната градска част, Лазур и Възраждане почти няма такава дейност. Там просто няма свободни площи, а малкото останали незастроени парцели струват огромни пари. Всъщност точно в комплекс Лазур ще започне строеж и на една от най-луксозните сгради в Бургас. Тя ще има много интересна архитектура и цените ще започват от 1350 евро на зелена. При завършен строеж към тази стойност вече ще се добавят още 600-700 евро. Продажбата на жилището на зелено вече е започнала, а интерес има и то сериозен. Самата сграда ще е точно срещу Флолата с невероятна панорама към целия Бургаски залив и на броени метри от плажната ивица. Тя ще с височина 64 метра, а се очаква в нея да бъдат вложени над 5 милиона евро . Сумата може да бъде увеличена като стойност, защото строителството ще бъде на много високо ниво, а жителите на новата сграда ще ползват и много допълнителни екстри. Нови жилщни комплекси се изграждат и кварталите Сарафово и Крайморие, които също са част от града и където се пренасочват вече не малко от новите купувачи. В Сарафово комлексът е от типа “затворен” и ще предлага много удобства за своите обитатели.Той ще се намира до самия плаж и се очаква да е хит сред по платежоспособните клиенти.  Там се строят и две нови кооперации, които  също се намират близо до морето.
Капиталовата програма на община Бургас и усвояването на средства от европейските фондове също допринася за новия строителен бум. В момента тече изпълнението на проекта за интегриран градски транспорт. Подменя се асфалтова настилка, изграждат се нови велоалеи, строят се пасарелки, обновява се инфраструктура. Паралелно вървят и други строителни проекти. През тази година е планиран и стартът на изграждането на новия спортен комплекс край “Славейков”. Въпреки, че процедурата беше спряна, тя ще се поднови до два месеца, а сумата е 13 милиона лева. Зала Арена Бургас пък ще струва около 50 милиона лева. Там също има забавяне на процесите, водят се преговори с нови инвеститори и фирми, които да извършат целия маркетинг на съоръжението, но то ще бъде построено, като през тази година залата трябва да е на ниво до груб строеж. Планира се и промишлено строителство, като най-сериозната инвестиция се очащва да бъде върху парцела на бившия завод “Георги Димитров”. По последни данни там ще бъдат изградени складове, халета и логистичнси центрове, които ще обслужват частните пристанище в района.  В Индустриално- логистичния парк съко кипи строителна дейност, макар и все още в сравнителна слаби мащаби. Там вече се довършваголяма сграда за автосервиз, строи се обшиен склад, както и няколко цеха.  В района на новата индустриална зона около “Бургас плаза мол” пък се довършват няколко търговски и административни сгради, чийто строителство беше замряло, но се намериха нови инвеститори, които довършиха проектите.
Така строителството на територията на общината засили своите темпове. Любопитни процеси се наблюдават при заплащането в бранша. През 2008 година, когато беше пикът на строителния бум у нас, заплатите дори и на общите работници бяха достигнали до 2000 лева на месец. Инженерите получаваха по 3500 лева, а шефовете на обекти с 1000 лева отгоре. Сега обаче сумите са коригирани значитело, въпреки оживлението. Общите работници не вземат повече от 800-900 лева заплата, инженерите се разписват срещу 2000, а ръководителите получават в зависимост от договорките с шефовете си или собствениците на проектите. лед голяма “прегряване” преди осем години, сега фирмите са много по-предпазливи в заплащането. Дори и надничарите, които бачкат на ден, не получават повече от 50 лева на смяна. През 2008 година сумата стигаше 100 лева и тогава имаше дори недоволство от тези нива.
500 милиона лева, които ще влязат в общината ще са като двигател за местната икономика. Част от тези пари ще изтекат за материали, транспорт, посредничество, консумативи и други допълнителни разходи. Но това ще означава и работа за местните складове за строителни матариали, магазини, които продават свързани със този бизнес стоки. Не на последна място заетите хора в бранша ще похарчат заплатите си в бургаските търговски обекти, което ще бъде стимул за всички участници във веригата.
Според експертите е невъзможно да се повтори бумът от 2005-2008 година. Тогава условията бяха различни. Банките отпуската много по-лесно кредити, като цяло икономиката в страната растеше с по-бързи темпове, а и потребителите бяха по-смели в покупките си. Сега има една предпазливост на пазара, която го възпира от по-големи ръстове и темпове. Освен това банковото кредитиране е много по-затегнато и се изискват много по-големи гаранции за отпускане на заемни средства. Въпреки това ръстът на строителството е признак за сравнително добро икономическо здраве на региона. Факт е, че Бургас продължава да бъде един малкото градове, които не се обезлюдяват, въпреки тежката криза в цялата страна. А, това е признак, че в града има препитание..

 

Източник: Черноморски фар

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Партия Средна европейска класа няма да подкрепи правителство начело с премиер от ГЕРБ

От самото създаване и реализирането на идеята и коалицията...

Бачийски: Нека продължим да създаваме по-добра и по-силна България!

Депутатът и лидер на ПП "Средна европейска класа" -...

Независима ли е независимата експертиза при повторното броене на изборните бюлетини в Бургас?

В Бургас, резултатите от изборите за общински съветници събуждат...

СЕК срещу „Задкулисните игри в местната политика”

В стила на политически наблюдател, разказващ за тайните сделки...